Stichting eist parlementair onderzoek naar euro
 
NOORDWIJK (ANP-AFX) - Stichting Wisselverlies.nl eist een parlementair onderzoek naar de invoering van de euro begin 1999. Volgens de stichting was de Nederlandse regering destijds op de hoogte van de onderwaardering van de gulden tegenover de euro.
 
De stichting stelt dat daarover door de regering bewust werd gelogen tegen de Tweede Kamer.
 
“We gaan voor een meer grootschalige aanpak”, aldus secretaris André ten Dam. “Dit moet plaatsvinden. Het wordt tijd dat de politiek luistert naar het Nederlandse volk.”
 
Onjuiste informatie
 
De stichting stelt dat toenmalig minister van Financiën Gerrit Zalm op de hoogte was van de onderwaardering van de gulden, maar dat hij besloot de Kamer te informeren dat de gulden juist was gewaardeerd. De Kamer stemde vervolgens op basis van deze onjuiste informatie in met de te lage wisselkoers, aldus Wisselverlies.nl.
 
In een brief aan de Tweede Kamer van begin september nam minister van Financiën Wouter Bos het standpunt van Zalm over dat de gulden niet was ondergewaardeerd. Wisselverlies.nl zegt echter over onderzoeksrapporten te beschikken die het tegenovergestelde aantonen. Ook belangrijke economen zouden bevestigen dat de gulden te goedkoop is omgeruild voor de euro, aldus Wisselverlies.nl.
 
Koopkrachtschade
 
Volgens de stichting werd de gulden 12 tot 20 procent te goedkoop omgewisseld voor de euro, waardoor burgers tienduizenden euro’s aan koopkrachtschade hebben geleden en ook het Nederlandse bedrijfsleven ernstig de dupe was. De wisselkoers was 2,20371 gulden voor 1 euro.
 
Wisselverlies.nl startte in juni een nationale actie om hiervoor compensatie te eisen bij de Europese Unie. De stichting wordt daarbij juridisch bijgestaan door advocaat William Schonewille, bekend van de Dexia-zaak en de daarin tot stand gebrachte Duisenberg-regeling. Schonewille zei eerder goede kansen te zien om de Wisselverlies-zaak tegen de EU winnend af te sluiten.
 
© 1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.