Zwolse doorbraak in aandelenlease-affaire
 
door Frans Ebeltjes
 
ZWOLLE - De Zwolse advocaat mr. G.J. Dommerholt heeft namens 60.000 gedupeerden in effectenleasezaken een cassatieverzoek ingediend bij de Hoge Raad.

Instelling van cassatie door het hoogste rechtscollege kan betekenen dat er een soort 'blauwdruk' komt die toegepast kan worden op alle aandelenleasezaken. Daarmee kunnen tienduizenden individuele procedures worden voorkomen. Normale afhandeling van al deze zaken zou anders nog bijna twintig jaar in beslag nemen.
 
Het valt in de lijn der verwachting dat er binnen twee tot drie maanden van de Hoge Raad een antwoord komt op het verzoek van de Zwolse advocaat.
 
Omdat cassatie alleen mogelijk is ten aanzien van reeds afgesloten zaken waarvoor geen beroepsmogelijkheden meer bestaan, heeft Dommerholt zijn verzoek gebaseerd op een zevental inmiddels afgesloten procedures die representatief zijn.
 
In de Dexia effectenlease-affaire zijn tienduizenden gedupeerden akkoord gegaan met de Duisenberg-regeling. Ongeveer 25.000 gedupeerden hebben dat niet gedaan en hebben de weg naar de rechtbank gekozen. Hun zaken kunnen behandeld worden via de gewone rechtspraak, of via een gespecialiseerde commissie van deskundigen. Naast het feit dat deze procedures vele jaren vergen en een grote belasting vormen voor het justitiële apparaat, is er ook sprake van grote verschillen tussen de uitspraken. Overigens is wel vastgesteld dat de uitspraken tot nu toe voor de gedupeerden gunstiger uitvallen dan de Duisenberg-regeling. Het cassatieverzoek van Dommerholt moet uiteindelijk leiden tot een eenduidige afhandeling en een enorme tijdwinst.
 
Het Zwolse advocatenkantoor heeft zelf vijfhonderd Dexia-cliënten, maar heeft het verzoek ook ingediend namens de Vereniging Consument en Geldzaken (30.000 gedupeerden), de Stichting Platform Aandelen Lease (algemeen belang) en Leaseproces BV (28.000 gedupeerden).
 
Copyright © 2007 De Stentor - alle rechten voorbehouden