Zeges voor beleggers in lease-affaire
 
De Volkskrant 2 februari 2005
 
Van onze verslaggever Douwe Douwes
 
AMSTERDAM - Leasebeleggers hebben dinsdag twee belangrijke overwinningen behaald. Het gerechtshof in Den Bosch en de rechtbank in Den Haag vonnisten dat bepaalde leasecontracten van Dexia en Aegon 'huurkoopcontracten' zijn, waarvoor bij getrouwde mensen de handtekening van de echtgenoot noodzakelijk is. Die ontbreekt in veel gevallen.
 
In de Bossche zaak in hoger beroep gaat het om effectenleasecontracten van Dexia. De Haagse rechter sprak zich uit over het product Vliegwiel van Aegon.
 
Eerder oordeelde de rechtbank in Amsterdam al dat contracten zonder de handtekening van de echtgenoot ongeldig zijn. Dat gebeurde in de grote rechtszaak die de stichting Eegalease tegen Dexia heeft aangespannen. Het arrest van het hof in Den Bosch vormt echter de eerste keer dat een hogere rechter zich over de vraag uitspreekt. Het hoger beroep in de zaak van Eegalease tegen Dexia moet nog plaatsvinden.
 
'We zijn er niet blij mee, maar voor ons verandert er niet veel', zegt een woordvoerder van Dexia over het arrest van het Bossche hof. 'We hebben altijd gezegd dat uiteindelijk de Hoge Raad zich zal moeten uitspreken over de vraag of de handtekening van de echtgenoot vereist is.' Waarschijnlijk zal de Hoge Raad zich in de zaak van Eegalease tegen Dexia over die vraag gaan buigen.
 
Dexia nam in 2000 Bank Labouchere over van Aegon. Die bank verkocht onder de merknaam Legio Lease effectenleaseproducten. Toen de aandelenbeurs later ineenstortte, bleven veel effectenleasebeleggers met grote schulden achter.
 
Sinds die tijd is een vloedgolf aan rechtszaken op gang gekomen. Tot dusverre zijn de pijlen vooral gericht op Dexia, dat met Legio Lease de marktleider had overgenomen. Naar schatting driehonderdduizend Nederlanders hadden een leasecontract bij dit bedrijf.
 
Piet Koremans van het Platform Aandelenlease is opgetogen over de uitspraak van het Bossche hof. 'Het is belangrijk dat het arrest is gewezen door het hof in Den Bosch. Daardoor is de rechter in Roermond, die tot dusverre altijd vond dat het geen huurkoop was, in het ongelijk gesteld.' Koremans schat dat tussen de veertig- en vijftigduizend beleggers contracten hebben afgesloten waarop de handtekening van de echtgenoot ontbrak.
 
Voor Koremans is het vonnis van de rechtbank in Den Haag echter nog belangrijker. In een tussenvonnis oordeelde de rechter in het nadeel van Aegon, dat onder eigen paraplu ook leaseproducten aan de man heeft gebracht. 'Het is de eerste keer dat in een zaak tegen Aegon wordt geoordeeld', zegt Koremans. 'Die hebben tot dusverre heel sluw geopereerd, door restschulden niet te innen, en zijn zodoende buiten de publiciteit gebleven.'
 
Een woordvoerder van Aegon stelt dat het bedrijf de uitspraak van de Haagse rechter 'voor kennisgeving heeft aangenomen'. 'Wij maken ons geen grote zorgen over het vervolg.'
Vorige week boekte een effectenleasebelegger al een grote overwinning bij de DSI, het klachtenloket van de effectenhandel. Dick Martens werd door deze instantie als eerste in hoger beroep in het gelijk gesteld, in zijn geschil met Dexia.
 
Copyright De Volkskrant