Leaseschikking uitgehold
Door Eric de Bie
 
Zaterdag 3 juni 2006 - AMSTERDAM – Beleggers in aandelenlease hebben in veel gevallen recht op teruggaaf van hun geld. Hun eventuele schuld aan aanbieder Dexia Bank moet worden vrijgescholden.

Die conclusie trekt een werkgroep van in leasezaken gespecialiseerde rechters in een uitgelekt rapport. Daarin geeft de werkgroep richtlijnen aan andere rechters die moeten oordelen in individuele Dexia-zaken. In de richtlijnen staat onder meer dat aandelenlease in sommige gevallen onder de Wet op het consumentenkrediet (Wck) valt. Dexia en minister Zalm van Financiën spraken dat steeds tegen.
 
Het advies van de werkgroep kan verstrekkende gevolgen hebben. Op grond van de Wck kan een rechter een hogere schadevergoeding aan een gedupeerde belegger geven dan volgens de ‘Duisenbergregeling’. Volgens dat naar de bemiddelaar genoemde akkoord tussen Dexia en de Consumentenbond, de Vereniging van Effectenbezitters en de stichtingen Leaseverlies en Eegalease moet een belegger een derde van de restschuld aan Dexia betalen. Het geld dat hij heeft ingelegd is hij kwijt. Ruim 25.000 beleggers verzetten zich daartegen.
 
Volgens advocaat Marcel Bosman, die 300 Dexiaklanten vertegenwoordigt, kan het publiek worden van de richtlijn funest zijn voor de Duisenbergregeling. „Beleggers zijn eerder bereid verder te procederen nu ze kans maken op meer schadevergoeding.“
 
Juist op dit ogenblik buigt het gerechtshof in Amsterdam zich over een verzoek van Dexia en de belangenorganisaties om de schikking algemeen bindend te verklaren. Als dat gebeurt, kunnen beleggers er nog onderuit als ze die wens schriftelijk laten weten. Bosman denkt nu dat de inhoud van het rapport daarop van invloed kan zijn.
 
Dexia-woordvoerder Steven Gelder noemt het uitlekken van het rapport ‘schandelijk’. Volgens Gelder was Dexia niet op de hoogte van de inhoud.
 
Het gerechtshof maakte gisteren bekend dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat onderzoeken of Dexia echt aandelen kocht met het ingelegde geld. Enkele beleggers betwisten dat en hebben aangifte van fraude gedaan. Uitgerekend gisteren deed advocaat Bosman aangifte tegen de AFM. Volgens hem is de toezichthouder medeplichtig aan het leasedrama. „De AFM heeft alles laten gebeuren. Ik vind het zeer vreemd dat juist die instantie het onderzoek gaat doen.“
 
Copyright © 2006 BN/DeStem