'Taxichauffeur uit hel' vs. Aegon
 
door RIEN MEIJER
 
AMSTERDAM, dinsdag
       Een voormalig tussenpersoon van Aegon ontpopt zich tot luis in de pels van de verzekeraar. Niet voor de eerste keer heeft hij aangifte gedaan in de rel rond Aegon's omstreden aandelenleaseproduct 'Vermogensconcept'. Hij wil het concern zo dwingen hem inzage te geven in de aankoopnota's van de aandelen die Aegon vanaf 1999 voor zijn klanten zou kopen.
        Volgens de inmiddels tot taxichauffeur omgeschoolde Nanne Abma zijn er 'ernstige vermoedens dat die aankopen niet hebben plaatsgevonden'. In dat geval zou directievoorzitter Johan van der Werf van Aegon Nederland zich schuldig hebben gemaakt aan 'grootschalige fraude en bedrog', schrijft Abma aan het openbaar ministerie. Abma - die enkele tientallen klanten adviseerde in zee te gaan met Aegon - heeft tevens de AFM gevraagd een boekenonderzoek in te stellen bij de verzekeraar. Een bijdrage op het discussieforum van Tros Radar ondertekende hij vorige maand met 'The Cabdriver from hell'.
 
Abma haakt aan bij een recente uitspraak van de rechtbank in Arnhem, dat Dexia aan een gedupeerde leasebelegger moet bewijzen de toegezegde aandelen inderdaad te hebben gekocht. Overigens bezweren alle aanbieders van aandelenleaseproducten de aandelen te hebben gekocht. "Pertinente onzin", luidt de reactie van Aegon-zegsman Jan Driessen op de aantijgingen van Abma.
       In februari 2003 deed Abma al eens aangifte tegen Aegon, dat zijn 'Vermogensconcept' op onwettige manier zou hebben verkocht. De AFM bevestigde de verzekeraar destijds meerdere malen op de vingers te hebben getikt. Aegon zelf erkende dat er het nodige was misgegaan met deze variant van aandelen leasen.
 
De Telegraaf  3 augustus 2004