Nederlandse afdeling sterfhuis voor Dexia
Douwe Douwes
 
AMSTERDAM - De Nederlandse afdeling van de Frans-Belgische Dexia Bank onderneemt geen nieuwe activiteiten meer. Dat heeft de bedrijfsleiding anderhalve week terug aan de medewerkers laten weten. Er zullen daardoor direct 25 van de 285 banen bij de bank verdwijnen.
 
Het besluit van Dexia houdt direct verband met de problemen rond effectenleaseproducten. De bank kocht in het voorjaar van 2000 Legio Lease, de grootste aanbieder van deze financiële producten waarbij wordt belegd met geleend geld. Het was de eerste stap van Dexia op de Nederlandse markt. Later kocht Dexia ook nog zakenbank Kempen en Co.
 
Door het instorten van de beurskoersen vlak na de overname van Legio Lease bleven veel beleggers met grote schulden zitten. Velen van hen proberen het verlies te verhalen op Dexia. De bank houdt zich eigenlijk alleen nog bezig met het afwikkelen van het debacle.
 
Het besluit om geen nieuwe activiteiten meer te ontwikkelen betekent dat Dexia Nederland in feite een sterfhuis wordt. De marketing- en verkoopafdeling wordt opgeheven, waardoor de 25 medewerkers hun baan verliezen.
 
De overige medewerkers blijven zich voorlopig bezighouden met het beheren van de leasecontracten die nog uitstaan en de juridische conflicten met beleggers. 'Voor we klaar zijn met het afwikkelen van de effectenleaseportefeuille zijn we wel een paar jaar verder', zegt een woordvoerder van Dexia Nederland.
 
Maar het voortbestaan van de bank in Nederland is dus eindig. Dexia is tot de conclusie gekomen dat investeren in nieuwe producten voor de Nederlandse markt onvoldoende rendement oplevert, aldus de woordvoerder.
 
De reputatie van Dexia heeft door de affaire een forse deuk opgelopen. Hierdoor lijkt het op de markt zetten van nieuwe producten een kansloze onderneming. 'Wij proberen om de zaken netjes af te wikkelen, maar we blijven veel negatieve aandacht krijgen', stelt de woordvoerder. Hij zegt dat de bank niet heeft overwogen om onder een andere naam nieuwe activiteiten te ontwikkelen.
 
© de Volkskrant