Gepubliceerd  woensdag 4 februari 2004

'Risico's beleggingsfondsen niet goed in beeld gebracht'

Van onze verslaggever

AMSTERDAM - Het gros van de Nederlandse beleggingsfondsen houdt zich niet aan de regels voor de financiële bijsluiter, die inzicht moet geven in de valkuilen van complexe financiële producten. De consumentenvoorlichting is te moeilijk leesbaar en voldoet meestal niet aan de wettelijke voorschriften.

Dat concludeert de Stichting Bijsluiterscore, die in opdracht van het internetmagazine van Planet Internet 84 bijsluiters van de beleggingsfondsen van 41 financiële instellingen analyseerde. Volgens de onderzoeker, registeraccountant Anton Greefhorst, zijn vooral ondermaats de leesbaarheid van de bijsluiters en de kwaliteit van de informatie over de kosten die de fondsen inhouden.

Uit de berekeningen van Greefhorst blijkt dat slechts 5 procent van de fondsen helemaal eerlijk is over de kosten die zij in rekening brengen aan beleggers. De overige 95 procent van de beleggingsfondsen houdt meer in dan zij op de bijsluiter aangeven.

Greefhorst baseert zijn conclusies op een analyse van de bijsluiters, de prospectussen en jaarverslagen van de beleggingsfondsen. 'De problemen gelden voor kleine én grote fondsen', benadrukt hij.

De bevindingen van Greefhorst zijn koren op de molen van de criticasters van de bijsluiter. Financiële instellingen zelf willen van de uitgebreide voorlichting af, en pleiten voor een simpeler systeem van indicatoren die consumenten inzicht bieden in de risico's die zij lopen.

De bijsluiter, die vanaf medio 2002 verplicht is bij ingewikkelde financiële producten, wordt de komende maanden door toezichthouder AFM geëvalueerd. Greefhorst is sceptisch over de opstelling van de financiële wereld. Hun pleidooi om de bijsluiter af te schaffen is volgens hem ingegeven door onwil. 'Bijsluiters zijn niet onleesbaar en ingewikkeld door de eisen van de overheid, maar omdat de aanbieders zich vaak niet aan de regels houden. Het zou doodzonde zijn om dit instrument weg te gooien, want alleen op deze manier dwing je iets van transparantie af.'

© de Volkskrant