AFM neemt het op voor Dexia-bank
 
AMSTERDAM – De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is het oneens met beleggers die Dexia beschuldigen van fraude met aandelenlease. In een gisteren openbaar gemaakt concept-rapport stelt de AFM dat uit de administratie van de bankverzekeraar is af te leiden dat Dexia aandelen heeft gekocht voor het ingelegde geld.
 
Die conclusie is ’ongunstig’, zegt voorzitter Piet Koremans van de stichting Platform Aandelenlease die optreedt namens twintigduizend gedupeerde beleggers. „Maar er zitten gaten en tegenstrijdigheden in het rapport“, aldus Koremans die vraagtekens zet bij de onafhankelijkheid van de toezichthouder in deze kwestie. Volgens hem had de AFM hem beter toezicht moeten houden toen de producten werden aangeboden.
 
De stichting ligt in de clinch met Dexia over de afkoopregeling voor de aandelenleaseproducten van Legio Lease. Consumenten leenden geld, dat vervolgens werd belegd op de beurs. Veel mensen gingen daarmee het schip in. Ze hadden helemaal niet in de gaten dat hun maandelijkse ’inleg’ bestond uit de rentebetaling op de lening. Toen de beurs na 2000 instortte waren ze niet alleen hun ’inleg’ kwijt, maar bleken ze ook nog eens een verlies te hebben gemaakt op die beleggingen. Omdat het om geleend geld gingen, hadden ze een restschuld aan de bank.
 
Er onstond grote commotie over, omdat veel consumenten zich verkeerd voorgelicht voelden. Onder regie van wijlen Wim Duisenberg werd een regeling getroffen tussen Dexia en de Stichting Leaseverlies, de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters. Tweederde van de restschuld wordt daarbij kwijtgescholden.
 
Copyright © 2006 Eindhovens Dagblad - alle rechten voorbehouden