Misleiding bij verkoop beleggingen
Van onze verslaggever Merijn Rengers

AMSTERDAM - Banken en verzekeraars spreken ten onrechte over sparen bij het aan de man brengen van nieuwe beleggingsproducten. Die zijn riskanter dan de instellingen doen voorkomen. Om misleiding van klanten tegen te gaan, moeten de namen van deze producten worden aangepast, stelde toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) woensdag.




Toezichthouder
AFM wil
naamswijzigingen

De AFM constateert een sterke toename van omfloerst taalgebruik bij de verkoop van beleggingsproducten. Zo reppen verschillende aanbieders over spaarrekeningen en rentevergoedingen, terwijl zij in werkelijkheid complexe beleggingen en beleggingsrendementen bedoelen.

'Consumenten zijn huiverig geworden voor beleggen. Daar hebben aanbieders het dus liever niet over', zegt een woordvoerder van de AFM. 'Maar als er geld naar de beurs gebracht wordt, is het misleidend om over sparen te spreken.' Sparen is volgens de AFM eenvoudig en risicoloos. 'Je zet geld op de bank en krijgt er een vooraf afgesproken rente voor terug.' De AFM gaat de komende maanden bij verschillende instellingen langs om af te dwingen dat zij de naam van hun beleggingsproducten wijzigen.

Financiële constructies waarin sparen en beleggen gecombineerd worden, zijn aan een opmars bezig. Zo biedt de Postbank sinds drie jaar AEX Sparen aan, en heeft ABN Amro sinds 1 maart de AEX Spaarrekening in het assortiment. De constructie van beide producten is vergelijkbaar. De bank zet geld van de klant opzij, en koopt van de rente opties. Stijgen de koersen, dan ontvangt de consument een deel van de optiewinsten. Zo niet, dan resteert een rendement van 1,2 procent (Postbank) of van nul procent (ABN Amro).

Beide banken zeggen dat de AFM het niet op hun producten gemunt heeft. 'De AEX Spaarrekening maakt de naam waar. Het is sparen met een kans op een extra rendement, dat uitgekeerd wordt als de beurskoersen stijgen', zegt een woordvoerder van ABN Amro. De banken benadrukken ook dat zij terecht over (spaar)rente spreken, terwijl het in feite over het mogelijke rendement op opties gaat. 'Het is duidelijker zo.'

De AFM, die zelden man en paard noemt, wil niet zeggen wie zij op het oog heeft. 'Sparen is voor ons echter een heel eenvoudig begrip, net als rente', zegt de woordvoerder. 'En daar gaan we de markt op aanspreken.'

Het is niet de eerste keer dat er spraakverwarring is ontstaan over sparen en beleggen. Eind jaren negentig staken talloze consumenten hun geld in het leasen van aandelen, terwijl veel van hen in de veronderstelling verkeerden aan het sparen te zijn.

© de Volkskrant