Hoger beroep in Dexia-zaak
ANP
 
AMSTERDAM - De Stichting Leaseverlies en de Consumentenbond tekenen hoger beroep aan in de Legiolease-zaak tegen bank Dexia. Dat hebben beide organisaties donderdag bekendgemaakt.
 
De rechtbank in Amsterdam oordeelde begin juli dat de reclame voor een belangrijke belegging in aandelenlease, de zogeheten Winstverdriedubbelaar, door verkoper Dexia niet misleidend was.
 
Veel consumenten zijn in deze belegging met geleend geld gestapt. Ze kwamen in de financiële problemen toen de beurskoersen onderuit gingen. Voor hen was de uitspraak van de rechter een grote teleurstelling.
 
De beleggers vinden dat zij slecht zijn voorgelicht over de aandelenleaseconstructies. Veel klanten zeggen dat ze niet wisten dat ze met geleend geld de beursvloer opgingen. De rechtbank stelde in juli echter dat de oplettende consument in de reclame had kunnen zien hoe de belegging in elkaar stak en welke risico's daar aan kleefden.
 
Dexia ziet de nieuwe zaak met vertrouwen tegemoet. 'Het vonnis van de rechter was goed onderbouwd en inhoudelijk sterk', zei een woordvoerder van Dexia. 'Ze gaan dezelfde punten voorleggen. De rechter is heel duidelijk geweest in de goed afgewogen uitspraak.'
 
Stichting Leaseverlies en de Consumentenbond blijven van mening dat de betreffende advertentie de consumenten heeft misleid.
 
Zij stelden dat ze zich gesteund voelen door het eindrapport van de commissie-Oosting, die - vergeefs - zocht naar een oplossing in het conflict over de aandelenlease. Verder wezen de organisaties op de zes boetes die Dexia onlangs kreeg opgelegd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM), onder meer voor misleidende reclame.
 
© de Volkskrant