Adviseurs afwachtend na polisonderzoek van AFM
 
door BART MOS
 
AMSTERDAM – Verzekeringsadviseurs nemen een afwachtende houding aan nadat onlangs bekend is geworden dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een vernietigend onderzoek heeft verricht naar beleggingsverzekeringen. „Dit is een zaak voor verzekeraars”, verklaart brancheorganisatie NVA.
Het tot nu toe geheimgehouden onderzoek van de AFM zou uitwijzen dat de kans op enig rendement uit beleggingsverzekeringen nihil is. Klanten zouden als gevolg van de hoge kosten die verzekeraars rekenen in veel gevallen aan het eind van de looptijd amper de inleg van hun premie overhouden, of zelfs minder.
Hoewel het merendeel van de bewuste beleggingsverzekeringen door verzekeringsadviseurs aan de man zijn gebracht, staat deze beroepsgroep niet te dringen om de uitkomsten van het onderzoek bij verzekeraars op te eisen. „Het ligt niet op onze weg om het vrijgeven van een intern onderzoek af te dwingen”, zegt een NVA-woordvoerster, die hierbij over het hoofd ziet dat het een onderzoek van de AFM betreft. Ook zusterorganisatie NBVA ziet geen reden om duidelijkheid over de omstreden polissen te claimen bij verzekeraars: „Wij vinden het niet aan ons hiermee nu naar buiten te treden.” Wel zeggen beide organisaties met belangstelling uit te zien naar de uitkomsten.
Volgens deskundigen hebben de meeste bezitters van een beleggingsverzekering er geen flauw idee van hoe weinig van hun inleg door verzekeraars concreet in aandelen wordt gestoken. „Dat is niet zo verwonderlijk, want verzekeraars zijn daar allesbehalve open over”, aldus een ingewijde. Behalve de administratiekosten en provisie voor de assurantieadviseur zijn er ook vaak maandelijkse poliskosten, beheerkosten en soms ook nog een premie voor een risicoverzekering.
 
„Dat gaat allemaal iedere maand af van de premie die klanten overmaken. Alleen het resterende bedrag wordt belegd, waardoor de waarde van dit soort producten meestal pas na tien tot twaalf jaar überhaupt boven de inleg kan uitkomen. En dan moet het óók nog meezitten op de beurs. Voor die tijd hebben zij dus helemaal niks verdiend, alleen maar geld verloren”, weet financieel planner Kapé Breukelaar. „Bovendien stoppen de meeste verzekeraars het geld van de polishouders in hun eigen beleggingsfondsen, die bepaald niet bekend staan om hun hoge rendementen. Zelf beleggen levert al snel dertig procent meer op.” Het Verbond van Verzekeraars wil nog altijd niet reageren op de uitkomsten van het AFM-onderzoek. Een woordvoerder verwijst naar de toezichthouder en naar een half jaar oud artikel in een uitgave van het verbond zelf. Daar wordt echter geen letter aan het bewuste onderzoek besteed.
 
© 1996-2006 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.