Leasebelegger moet niet te vroeg juichen
Van onze redactie economie


Vrijdag 6 februari 2004 - AMSTERDAM– Het aandelenleaseconflict heeft gisteren een opmerkelijke wending gekregen door de uitspraak van het Klachteninstituut van het DSI.

Niet eerder kregen gedupeerde leasebeleggers het gelijk zo aan hun zijde. Maar de honderdduizenden mensen die zeggen dat zij slachtoffer zijn van de eind jaren negentig gewilde aandelenlease-producten, moeten niet te vroeg juichen. Want gelijk hebben is iets anders dan gelijk krijgen.

Dexia Bank heeft immers nog de mogelijkheid in beroep te gaan tegen de uitspraak, net als de klagende beleggers zelf. Het is ongewis hoe een uitspraak in beroep uitvalt.

Daarnaast is het de vraag wat de volgende resultaten zijn van de Commissie Geschillen Aandelenlease.

Die commissie, die onder leiding van oud-Ombudsman Marten Oosting moet bemiddelen in het conflict, gaat de uitspraken van het DSI bestuderen en opnieuw praten met banken en gedupeerden. Uit die gespreksronde, die maanden kan gaan duren, moet blijken of kopers en aanbieders van de aandelenleaseproducten water bij de wijn willen doen en een schikking willen treffen.

De klachtencommissie van het Dutch Securities Institute onderzocht naar aanleiding van tweeduizend klachten tien voorbeeldzaken van gedupeerde beleggers met producten van Legiolease. Daarbij werd gekeken naar de misleiding in reclamemateriaal en naar de zorgplicht van de verkopers.

Op het punt van de misleiding in het reclamemateriaal kregen klagers geen gelijk. Hoewel de 'aanhoudend gunstige rendementen' sterk werden benadrukt, ontbrak het volgens het DSI niet aan een waarschuwing voor de risico's van beleggen met geleend geld.

Van consumenten mag worden verlangd dat ze de informatie voor producten nou eenmaal goed lezen, aldus het DSI.

Op het punt van de zorgplicht stelt het DSI dat de aanbieders onvoldoende verantwoording hebben genomen. Doordat de producten vaak via tussenpersonen aan een breed publiek werden aangeboden, heeft Legiolease het zichzelf 'onmogelijk gemaakt' om te controleren of er geen wanverhouding ontstond tussen de financiële risico's die iemand op zich nam en zijn inkomenspositie.

Ook bij het afsluiten van meerdere contracten door een persoon werd volgens het DSI niet gekeken naar de financiële draagkracht van die persoon. Bij meerdere contracten lopen de schulden al gemakkelijk op tot zo'n honderdduizend euro.

Als professionele aanbieder van aandelenleaseproducten had Legiolease - aanvankelijk van Aegon, nu onderdeel van Dexia bank- volgens DSI beter moeten weten dat de aandelenkoersen ook best eens langdurig naar beneden zouden kunnen gaan.

Met die wetenschap in het achterhoofd had de aanbieder beleggers een risicoverzekering moeten aanbieden om eventuele koersverliezen op te vangen. Dat is echter niet gebeurd.

Volgens de klachtencommissie hoeven gedupeerde beleggers daarom slechts een klein deel van de schuld te betalen, namelijk alleen het deel dat ze voor een risico-verzekering hadden moeten betalen. Dat percentage is zo'n 15 tot 20 procent van de aankoopwaarde van de aandelen.

Copyright © 2004 BN/DeStem - alle rechten voorbehouden