‘Marq is niet anders dan Fokker of Daf’
 
Door Peter de Brie
 
Vrijdag 8 oktober 2004 - BREDA – De nieuwe financiële adviesketen Marq heeft in Hubert Baardemans en Robert van den Broek dezelfde directie als Spaar Select, dezelfde grootaandeelhouder Harry Sistermans, voor een deel hetzelfde personeel en huist in enkele gevallen op hetzelfde adres. Er werken nu circa 100 mensen bij Marq op zes kantoren, waaronder Bergen op Zoom en Tilburg.
 
Afgelopen zomer werd duidelijk dat tegelijk met het afbrokkelen van Spaar Select de nieuwe keten Marq op de puinhopen groeide. Enkele tientallen medewerkers van failliete Spaar Select-kantoren konder bij Marq aan de slag. In Zwolle nam Marq zijn intrek in een kantoor van Spaar Select en op hetzelfde adres in Tilburg zetelen de hoofdkantoren van beide bedrijven.
 
Marq richt zich als bemiddelaar op de verkoop van financiële producten zoals hypotheken, pensioenen, schadeverzekeringen en kredieten. Marq heeft nu kantoren in Tilburg, Zwolle, Roelofarendsveen, Beek, Leusden en Bergen op Zoom. Op het Bergse adres staan volgens de Kamer van Koophandel ook Spaar Select Amsterdam en Spaar Select Zeeland ingeschreven. „Allemaal dezelfde bv“, legt Hubert Baardemans uit, de financieel directeur van Spaar Select die nu ook diezelfde functie bekleedt bij Marq.
 
„Onder Spaar Select hangen nog een aantal inactieve bv’s. Amsterdam was er daar een van. Die heeft na een naamswijziging als Spaar Select Zeeland in 2003 nog even hypotheken en pensioenen verkocht. Nu gaat die bv verder als M-Zuidwest en heeft onder zich de Bergse vestiging van Marq. Het is goedkoper om een lege bv van de plank te kopen en van naam te veranderen dan een nieuwe op te starten.“
 
Baardemans is niet de enige die met één been in Spaar Select en met één been in Marq staat. Algemeen directeur Van den Broek van Spaar Select is tevens bestuurder bij Jonkheer Holding, waar Marq onder valt.
 
En dan is er nog Harry Sistermans. Die had ooit samen met oprichter Jan-Willem van Dijk de aandelen van Spaar Select Nederland en België in bezit. Van Dijk verkocht later zijn helft aan Sistermans, die zo als enig aandeelhouder overbleef. Desgevraagd bevestigt Baardemans dat Sistermans nu ook in Marq een meerderheidsbelang heeft.
 
Onder leasebeleggers met schulden valt het opbouwen van Marq door (voormalig) Spaar Select-medewerkers ronduit slecht. Baardemans zegt dat enerzijds wel te snappen, maar vindt het anderzijds ‘niet helemaal fair’.
 
„Spaar Select heeft aan de aandelenlease een slecht imago overgehouden waardoor de kosten groter werden dan de verkopen. Dan vallen er faillissementen. Maar van het huidige personeel van Marq heeft 95 procent nooit klanten bij Dexia aangebracht. Die zijn na 2001 niet of nauwelijks meer verkocht. Het is niet eerlijk dat dit wordt nagedragen bij mensen die pas daarna in dienst zijn getreden bij Spaar Select of Marq“, vindt Baardemans.
 
„In feite is de opstart van Marq precies hetzelfde als de doorstart van Fokker en Daf na hun grote faillissementen. In die gevallen wordt dan gezegd dat het netjes is en zo goed voor de werkgelegenheid dat onderdelen en personeel zonder schulden opnieuw kunnen beginnen. Bij ons wordt het echter meteen als dubieus gezien.“ Dat is ook niet vreemd in de ogen van leasebeleggers die nu diep in de schulden zitten en stellen dat zij onvoldoende zijn voorgelicht door bemiddelaars als Spaar Select, die bovendien vaak agressieve verkooptechnieken zouden hebben toegepast. Het bedrijf heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat klanten wel degelijk op de risico’s zijn gewezen.
 
„Ik wil niet zeggen dat alles bij Spaar Select heel heilig is gegaan. Maar tijdens de beurshausse in 2000 en begin 2001 waren er ook veel mensen die ons de dag na een verjaardagsfeestje opbelden en meteen zo’n beleggingsproduct vroegen als hun buurman. Die wilden niet eens uitleg, want ze zagen alleen maar winst. Zo was de hele sfeer toen.“
 
Copyright © 2004 BN/De Stem - alle rechten voorbehouden