Dexia-klant mag beleggingscontract openbreken
 
AMSTERDAM (ANP-AFX) - Beleggers met geleend geld kunnen hun contracten met Dexia Bank Nederland makkelijker openbreken. Als zij hun beleggingscontract voortijdig beëindigen, behouden ze recht op een vergoeding van hun restschuld.
 
Dat is Dexia woensdag overeengekomen met de vertegenwoordigers van gedupeerde beleggers in aandelenlease. De nieuwe afspraak heeft gevolgen voor ongeveer 70.000 beleggingsklanten van Dexia die met een restschuld blijven zitten. 
 
Voorheen betekende een voortijdige beëindiging van een beleggingscontract dat klanten geen gebruik konden maken van een schikking die Dexia vorig jaar heeft getroffen. Dexia is veruit de grootste aanbieder van beleggingen via aandelenlease. 
 
Schikking
 
Onder regie van de oud-president van de Europese Centrale Bank wijlen Wim Duisenberg heeft Dexia een jaar geleden een schikking getroffen met ontevreden beleggers in aandelenlease. De regeling houdt kortweg in dat klanten die een schuld overhouden aan hun beleggingsavontuur na afloop van hun contract twee derde van dat bedrag gecompenseerd krijgen. In sommige gevallen wordt de gehele restschuld kwijtgescholden. 
 
De schikking werd overeengekomen met de Stichting Leaseverlies, de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters. Zij proberen de regeling algemeen verbindend te laten verklaren via een nieuwe wet om massaschades af te handelen. Komende dinsdag en woensdag houdt de rechtbank in Amsterdam hoorzittingen hierover. Diverse groepen beleggers verzetten zich tegen het plan om de schikking aan iedereen op te leggen. 
 
Geleend geld
 
Beleggers in aandelenlease zijn met geleend geld naar de beurs gegaan. Door de almaar stijgende aandelenkoersen werden de beleggingscontracten eind jaren negentig met veel tamtam in de markt gezet. Aandelenlease moest ook de kleine man de gelegenheid geven om geld te verdienen op de beurs. Begin 2000 sloeg het beursklimaat echter om. Door de dalende koersen verdienden veel klanten onvoldoende met hun beleggingen om de lening en bijhorende rente af te lossen. 
 
© 1996-2006 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.