Dexia biedt gedupeerden effectenlease schikking 
 
AMSTERDAM (ANP) - Dexia biedt circa 450 benadeelden van effectenlease een schikking aan. De Belgisch-Franse bank en de gedupeerden, verenigd in de Stichting Leaseleed, zijn dat overeengekomen. 
 
De benadeelde Dexia-klanten hebben tien dagen de tijd om op het aanbod in te gaan, zo maakte een woordvoerder van Dexia maandag bekend. 
 
Dexia is met een groot aantal klanten in een slepend juridisch conflict verwikkeld over de gevolgen van zogeheten aandelenlease. Beleggers staken tijdens de hoogtijdagen op de beurs geleend geld in aandelen. Door de sluipende koersval die in 2000 inzette, leverden de beleggingen onvoldoende op en bleven klanten met een schuld zitten. 
 
Veel beleggers voelen zich misleid door Dexia, veruit de grootste aanbieder van aandelenlease in Nederland.
 
Dexia zoekt naarstig naar mogelijkheden om van het hoofdpijndossier af te komen. De bank accepteerde eerder dit jaar bemiddeling door oud-centralebankpresident W. Duisenberg. De Nederlandsche Bank had hem naar voren geschoven om een oplossing te vinden. 
 
Dexia liet daarop als blijk van goede wil weten circa 2000 rechtszaken tegen beleggers stil te leggen. Op die manier hoopt de bank de inspanningen van Duisenberg een kans te geven. 
 
Het schikkingsvoorstel aan Leaseleed staat overigens los van Duisenbergs bemiddelingspoging. "Toen Duisenberg met zijn bemiddeling begon, verkeerden de onderhandelingen met de advocaten van de Stichting Leaseleed al in een vergevorderd stadium", zegt de woordvoerder. Het voorstel is dus geen opstap naar een omvangrijkere regeling. 
 
Niet alle 450 gedupeerde Leaseleed-leden krijgen eenzelfde bedrag ter compensatie aangeboden. De hoogte wordt via een speciale rekenmethode invidueel vastgesteld. De beurswaakhond AFM is van het schikkingsvoorstel op de hoogte gesteld. 
 
Bij de 450 gedupeerden van Leaseleed is volgens Dexia sprake van een uitzonderlijke situatie, omdat het leaseproduct dat afgenomen is extra gevoelig bleek voor koersverliezen. 
 
De gedupeerden moesten geld storten op een beleggingsrekening (depot), die werd gebruikt voor beleggingen in een aandelenfonds. Maar de rekening werd tegelijkertijd ook gebruikt voor periodieke betalingen in het kader van een effectenlease-overeenkomst. Bij sterk dalende koersen was de bodem van het depot snel bereikt. 
 
De AFM zegt dat het schikkingsvoorstel "serieus aandacht" verdient. De toezichthouder heeft het voorstel "met aandacht" bekeken en vindt het positief dat Dexia zijn verantwoordelijkheid neemt. Maar eenieder moet individueel bepalen of hij het voorstel accepteert, stelt een woordvoerder. 
 
© 1996-2004 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.