Hoop gloort voor Lease-beleggers
 
Dagblad van het Noorden 11 augustus 2004
 
Jaap Kiers
 
GRONINGEN - De overeenkomst die LegioLease-klanten aangingen met Dexia, moet worden aangemerkt als een huurkoopcontract. Dit blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank in Groningen. Voor de gedupeerde klanten, die vaak voor duizenden euro's het schip in gingen, betekent dit dat zij met hun schadeclaims terecht kunnen bij de kantonrechter. Het procederen wordt daardoor een stuk eenvoudiger. De procedures zijn vaak sneller, informeler en laagdrempeliger.
 
Bij LegioLease gingen duizenden Nederlanders het schip in door met geleend geld te beleggen op de beurs. Zolang de koersen stegen ging dat prachtig, toen de beurs in elkaar klapte, waren de Legio Lease-klanten hun geld volledig kwijt en bleven ze zitten met een schuld aan Dexia. Velen voelen zich het slachtoffer van valse dan wel onvolledige voorlichting door Dexia en voeren dat als verweer wanneer de bank hen via de rechter vordert om de restschuld te betalen.
 
Dexia Bank spande onder meer bij de Groninger rechtbank een aantal zaken aan om de restschuld bij enkele leasebeleggers op tafel te krijgen. Op 4 augustus oordeelde de rechter echter dat deze kwestie thuishoort bij de kantonrechter. Daarbij gaat hij ervan uit dat de klant een huurkoopovereenkomst heeft met de bankverzekeraar, en daarmee feitelijk koopt op afbetaling. Het product, in dit geval effecten, wordt pas eigendom van de koper als de laatste termijn is betaald.
 
Laagdrempeliger
 
Dat oordeel maakt het voor gedupeerden een stuk eenvoudiger te procederen. Procedures bij de kantonrechter - die in zijn eentje recht spreekt - zijn sneller, informeler en laagdrempeliger dan die bij de gewone rechtbank. Ook een advocaat is bij de kantonrechter voor de procederende partijen niet verplicht, hetgeen de LegioLease-klanten veel geld kan schelen.
 
Gedupeerden kunnen mogelijk ook voordeel putten uit het feit dat de Groninger rechtbank uitsprak dat in geval van getrouwde slachtoffers beide huwelijkspartners de LegioLease-overeenkomst moeten hebben getekend om rechtsgeldig te zijn. Dat blijkt in lang niet alle gevallen gebeurd te zijn.
 
Volgens advocaat mr. H.J. Idzenga van het Groninger advocatenkantoor Dorhout c.s., dat de belangen van een twintigtal van de LegioLease-gedupeerden behartigt, worden op het moment overal in Nederland soortgelijke uitspraken gedaan in zaken tegen Dexia. ''Het lijkt erop dat de rechtbanken op één lijn zijn gaan zitten'', aldus Idzenga.
 
Copyright (c) 2004 Dagblad van het Noorden