Stichting Leaseverlies laat eerste gedaagde in de steek

Van een onzer verslaggevers

AMSTERDAM, dinsdag

Een gedupeerde belegger in aandelenleaseproducten uit Den Haag heeft tevergeefs om juridische hulp verzocht bij de Stichting Leaseverlies, die zegt op te komen voor de belangen van klanten van Dexia Bank. De belegger in kwestie moet morgen voor de rechter verschijnen wegens een kort geding dat Dexia tegen hem heeft aangespannen. Hij is de eerste gedaagde in een reeks van 150 procedures die de bank onlangs heeft aangekondigd te zullen gaan voeren.

De Dexia-klant in kwestie besloot eerder dit jaar te stoppen met de betalingen voor een tweetal aandelenleaseproducten. Ook weigerde hij zijn schuld van € 7000 in te lossen, die inmiddels was ontstaan doordat de aandelen die Dexia namens hem met geleend geld had aangeschaft minder waard waren geworden dan de lening zelf. In reactie daarop stuurde de Belgische bank hem vorige week een dagvaarding.
„Aangezien de man zelf niet over voldoende middelen beschikt om een advocaat in de arm te nemen, besloot hij aan te kloppen bij de Stichting Leaseverlies. Want die hadden hulp toegezegd. Hij kreeg daar echter geen enkele reactie, dus stapte hij ten einde raad naar een bureau voor rechtshulp. Dat hij daar een advocaat kreeg toegewezen was nog een gelukje, aangezien de meeste bureaus voor rechtshulp Dexia-klanten weigeren”, zegt Piet Koremans, bestuurslid van Stichting Payback, een andere belangenvereniging.
Dit voorjaar beloofde de Stichting Leaseverlies in het televisieprogramma Radar beleggers te hulp te komen die door Dexia Bank zouden worden gedagvaard. Charles Huijskens, woordvoerder van de belangengroepering, zei in de bewuste uitzending: „We zullen proberen deze mensen in proefprocessen te steunen”.
Nu zegt een woordvoerder van de belangenvereniging echter dat het nooit de bedoeling is geweest om individuele klanten juridische assistentie te verlenen. „Dat is gezien het grote aantal gedupeerden ondenkbaar.”

Leaseverlies ontkende gisteren in eerste instantie zelfs ooit toegezegd te hebben individuele ondersteuning te zullen bieden in het geval dat Dexia zou gaan procederen. Pas na het terugzien van een opname van de bewuste televisie-uitzending komt de belangenvereniging daar op terug. „Wij kennen dit verzoek om hulp niet”, is vervolgens de reactie. Maar zelfs indien de Stichting Leaseverlies wél had geweten van de rechtszaak, had de belegger geen hulp gekregen.
„Wij adviseren gedupeerde klanten indien zij gedaagd worden in kort geding de rechtbank te verzoeken het geding aan te houden tot de collectieve rechtszaak die wij voeren tegen Dexia. Een kort geding leent zich namelijk niet voor een complexe zaak als deze. Rechters zullen dat zelf waarschijnlijk ook wel inzien. Bij eventuele bodemprocedures van Dexia zullen we onze eigen leden ondersteuning bieden.” De bewuste belegger is geen lid van de Stichting Leaseverlies. Het bureau voor rechtshulp in Den Haag gaat vandaag proberen de behandeling van het kort geding uitgesteld te krijgen.

Copyright © De Telegraaf