Zalm trekt toezegging aan Verliespolis in
 
Minister Gerrit Zalm van Financiën weigert een onderzoek van de stichting Verliespolis naar beleggingsverzekeringen te ondersteunen. Zalm had de Tweede Kamer toegezegd dit wel te doen.
 
Dit is het resultaat van overleg eerder deze week van het ministerie van Financiën met het Verbond van Verzekeraars, melden bronnen.
 
Vandaag krijgen de Vereniging van Effectenbezitters, de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond deze tegenvaller te horen van het ministerie van Financiën. De drie organisaties hebben de stichting Verliespolis opgericht. Het onderzoek van Verliespolis dient ter voorbereiding van schadeclaimprocessen tegen verzekeraars.
 
Zalm vindt het bij nader inzien niet correct als de overheid een procespartij met middelen en personeel ondersteunt.
 
Verzekeraars fel tegen
 
De verzekeraars waren fel gekant tegen deze overheidssteun en zouden ook niet meewerken aan het onderzoek van Verliespolis.
 
Daartegenover zeggen verzekeraars nu toe alle beleggingspolissen en hun status in de jurisprudentie op de site van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening te publiceren. Dat kan volgens verzekeraars als feiteninventarisatie gelden.
 
Ook beloven vijf van de grootste verzekeraars - ING , Aegon , Fortis , Achmea en Delta Lloyd - vonnissen van het klachteninstituut in testgeschillen over te nemen voor hele categorieën van hun producten.
 
Zalms verzet
 
Vorige week wist Zalm een nagenoeg unanieme Tweede Kamer af te brengen van de wens van een onafhankelijk onderzoek naar beleggingsverzekeringen. Zalm zegde daarvoor toe het lopende onderzoek door Verliespolis te ondersteunen. Die studie wordt verricht door voormalig assurantiehoogleraar Alfred Oosenbrug.
 
Beleggingspolissen zijn afgelopen maanden onder vuur komen te liggen. De Autoriteit Financiële Markten concludeerde uit een geheime steekproef dat beleggingsverzekeringen relatief duur en ondoorzichtig zijn. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek becijferde dat 40% van de inleg in beleggingspolissen niet wordt belegd, maar opgaat aan kosten en verzekeringspremies.
 
De commissie-De Ruiter constateerde onlangs dat de informatie van verzekeraars over beleggingspolissen gebrekkig is. Consumentenorganisaties claimen dat tienduizenden klanten tegen verzekeraars willen procederen.
 
VASCO VAN DER BOON
 
Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad