'Leaseschuld schrappen uit BKR-register'
 
Voorwaarde: schikking klant- Dexia
 
VASCO VAN DER BOON
 
AMSTERDAM - Bureau Krediet Registratie (BKR) onderzoekt of het mogelijk is aandelenlease-informatie uit het BKR-register te schrappen. Voorwaarde is dat de betrokkene met Dexia -bank een schikking overeenkomt.
 
Dit bevestigt adjunct-directeur Bauke van der Zee van BKR desgevraagd. 'Strikt genomen kan het volgens het BKR-reglement eigenlijk niet dat dergelijke informatie over een aflopend krediet, waar het merendeel van de aandelenleasecontracten onder valt, uit de BKR-registratie wordt verwijderd. Maar vanwege de maatschappelijke belangen van deze zaak zijn we na contact met Dexia bereid geweest te kijken hoe we hier toch een mouw aan kunnen passen.'
 
BKR heeft de onafhankelijke geschillencommissie gevraagd om naar dit vraagstuk te kijken. Die commissie heeft onlangs een volgens ingewijden niet afwijzend advies uitgebracht, dat nu door BKR 'zorgvuldig' wordt bestudeerd.
 
BKR bekijkt 'uitsluitend' aanpassing van de registratie voor Dexia -klanten die de zogeheten Duisenberg-schikking aanvaarden. Van der Zee erkent dat ook na een schikking de leaseklant vaak een restschuld en betalingsverplichtingen houdt die BKR 'eigenlijk' moet registreren. Aanpassingen 'mogen niet tot een structurele inbreuk leiden' op het BKR-register, waarschuwt Van der Zee.
 
Ook Dexia -woordvoerder Steven Gelder meldt dat ' Dexia in overleg is getreden met BKR om de schuldenregistratie te schrappen van leaseklanten die op een schikkingsaanbod van ons zijn ingegaan'.
 
Dat BKR en Dexia nu wel het schrappen van informatie over leaseschulden uit het BKR-register in overweging nemen, is een wijziging ten opzichte van 2004. Toen antwoordde BKR ontkennend op een vraag van minister Zalm (Financiën) of het mogelijk was de registratie van aandelenleaseschulden aan te passen. 'Maar toen was de situatie anders. Toen was er geen schikking', verklaart Van der Zee.
 
Mensen met aandelenleaseschulden kunnen door de BKR-registratie problemen ondervinden bij het afsluiten van leningen. Daarom is advocaat Marc van Hoof, die leaseklanten vertegenwoordigt, boos op Dexia en BKR. Hij meent dat Dexia 'met een tweesporenbeleid misbruik maakt' van BKR. 'Heel vuil. De bank maakt oneigenlijk gebruik van BKR om de pressie op leaseklanten te vergroten.'
 
Dexia -zegsman Steven Gelder wijst de kritiek van de hand: ' Dexia houdt zich gewoon aan het BKR-reglement.' BKR zegt dat enkele jaren geleden 'samen met Dexia ' is overeengekomem hoe BKR leaseschulden zou gaan registreren.
 
Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad