Leasebeleggers kunnen niets met rapport Oosting

DEN HAAG | De commissie-Oosting bracht woensdag dan eindelijk rapport uit over haar pogingen om aanbieders en afnemers van de omstreden aandelenleaseproducten dichter bij elkaar te brengen. Die bemiddelingspogingen liepen op niks uit.

Niettemin voelen de gedupeerde leasebeleggers, onder meer verenigd in de stichting Leaseverlies, zich moreel gesteund door Oosting en de zijnen. "Ik ben blij dat de commissie onze kant kiest en eveneens van mening is dat de consument beschermd moet worden", reageert een woordvoerder van de stichting Leaseverlies.
Oosting overhandigde zijn rapport 'Over lenen, leasen en verliezen' gisteren aan zijn opdrachtgever, minister Zalm van Financiën.
Vanaf begin jaren negentig zijn in Nederland ongeveer 700.000 aandelenlease-contracten afgesloten door zo'n half miljoen huishoudens. Bij aandelenlease wordt belegd met geleend geld. Over de lening moet rente worden betaald, maar die zou ruimschoots worden terugverdiend door de belegging op de beurs - althans zo was de verwachting. Toen de aandelenkoersen vanaf medio 2000 begonnen te kelderen, zakte de waarde van veel portefeuilles en kwamen velen in nood.
Oosting, voormalig Nationaal Ombudsman, stelt dat de aandelenleaseproducten te agressief aan de man zijn gebracht en dat consumenten te weinig is verteld over de risico's. Ook is volgens hem onvoldoende gelet op de financiële situatie van de afnemers.
Oosting heeft de aanbieders voorgesteld driekwart van de restschuld kwijt te schelden. Dexia, de grootste aanbieder van de aandelenleaseproducten, weigerde dit voorstel omdat verzekeraar Aegon niet wilde meebetalen. Aegon verkocht zijn bedrijfsonderdeel met de aandelenleaseproducten in 2000 aan Dexia. En daarom zou het volgens Dexia niet meer dan reëel zijn geweest als Aegon, 'een van de veroorzakers van de problemen', had mee betaald.

Dexia Bank is verbolgen over het eindoordeel van Oosting omdat de commissie volgens haar partij kiest. Oosting zelf betwist dat. "Wij geven niemand gelijk of ongelijk." Minister Zalm zei gisteren dat het kabinet voor het einde van de zomervakantie met een 'uitvoerige reactie' komt.
De gedupeerde beleggers zijn welbeschouwd terug bij af. Zij kunnen weinig met het rapport-Oosting omdat dit verslag geen enkele juridische status heeft; Dexia noemt de rapportage 'een non-event'. De conclusies van Oosting mogen dan lijnrecht staan tegenover de uitspraak van de rechtbank van vorige week in een collectieve rechtszaak tegen Dexia, die rechterlijke uitspraak ('Dexia heeft zich niet aan misleiding schuldig gemaakt') weegt aanzienlijk zwaarder. | GPD

Copyright © 2004 Haagsche Courant - alle rechten voorbehouden