Bedrog bij transactie Labouchere
Van onze verslaggever Douwe Douwes

AMSTERDAM -
Dexia beschuldigt Aegon van bedrog bij de verkoop van dochter Labouchere in 2000. Dat bleek gisteren in de eerste zaak waarbij de twee financiële dienstverleners voor de rechter stonden.

Volgens Jacob Cornegoor, de advocaat van Dexia, was intern bij Aegon al vaker gewaarschuwd voor de mogelijkheid van collectieve actie tegen Labouchere, dat aandelenleaseproducten verkocht. Bij de onderhandelingen over de verkoop van de bank is Dexia daar niet op gewezen.
Dexia wil leasestrop
bij Aegon leggen

Dexia, dat Labouchere in de vroege zomer van 2000 van Aegon kocht, raakte later in dergelijke rechtszaken verwikkeld. 'Ik sluit niet uit dat er intern binnen een bedrijf als Labouchere vast wel een briefje of een mailtje kan hebben rondgeslingerd', riposteert een woordvoerder van Aegon. 'Waar het echter om gaat is dat het onderzoek naar Labouchere buitengewoon zorgvuldig is gedaan.'

Labouchere verkocht via zijn dochter Legiolease aandelenleaseproducten, waarbij met geleend geld aandelen worden gekocht. Toen de beurzen na de zomer van 2000 aan een duikvlucht begonnen, bleven veel klanten van Legiolease met grote schulden achter. Velen van hen begonen via de stichting Leaseverlies gezamenlijke acties, waarvan er in ieder geval een succes lijkt te boeken.

Dexia probeert de koop van Labouchere terug te draaien, zodat Aegon met de rest van de schade van het leasedrama blijft zitten. Volgens Dexia heeft Aegon zich schuldig gemaakt aan bedrog: de bedrijfsleiding van de verzekeraar was ten tijde van de verkoop al lang en breed op de hoogte van de gevaren die aan het product aandelenlease kleefden, zo stelt de Belgische bank.

Dexia's advocaat Cornegoor verwijt Aegon onder meer dat de verzekeraar een brief van George Möller aan Legiolease achter de hand heeft gehouden. Daarin uitte de beursbestuurder zijn bedenkingen over de onrealistische rendementen die het bedrijf zijn klanten voorspiegelde. Ook waarschuwingen van de financiële toezichthouder AFM zouden onvermeld zijn gebleven. De naam Dexia is door de affaire inmiddels zo besmeurd geraakt, dat de bank zich uit Nederland terugtrekt.
De woordvoerder van Aegon stelt dat Dexia bij de transactie zelf al de nodige twijfels had. 'Waarom zouden ze anders om bepaalde garanties hebben gevraagd, die wij overigens niet hebben gegeven?' Tot dusver speelde de zaak tussen de twee kemphanen zich vooral op het briefpapier van hun advocatenkantoren af. De zitting van dinsdag was een eerste confrontatie in de zaak en draaide om een verzoek van Aegon om bepaalde interne stukken van Dexia in te mogen zien.

Aegon stelt dat het die informatie nodig heeft om zich te verweren tegen de aantijgingen van Dexia. 'Wij proberen te achterhalen wat Dexia wél wist.' Volgens advocaat Cornegoor van Dexia is het verzoek van Aegon een 'fishing expedition', het opvragen van heel veel informatie in de hoop relevante feiten te ontdekken. De belangrijkste overweging is om de rechtszaak van Dexia tegen Aegon te vertragen, vermoedt Cornegoor.

© de Volkskrant