Verzekeraars stoppen met woekerpolis
 
Door PEET VOGELS
 
DEN HAAG - Verzekeraars stoppen de verkoop van woekerpolissen. De provisies voor tussenpersonen voor elke verkochte beleggingsverzekering verdwijnen, evenals de omzetbonussen.
 
Daardoor wordt een beleggingsverzekering goedkoper voor de klanten en krijgen ze beter advies.
 
Het afschaffen van de provisie is in het voordeel van de klant. Tot nu toe was voor de consument volstrekt onduidelijk waarom de tussenpersoon een bepaalde beleggingsverzekering of spaarhypotheek aanprees. Soms was dat omdat het product het beste was voor de klant, maar vaak ging het om een verzekering waarvoor de tussenpersoon de hoogste provisie ontving. Bovendien ontvingen tussenpersonen ook nog een omzetbonus van verzekeraars als ze veel producten van die verzekeraar verkochten.
 
Door het afschaffen van deze vergoedingen verdwijnt de prikkel voor tussenpersonen om producten met de hoogste provisie te verkopen. Assurantiekantoren moeten voortaan met de klant onderhandelen over een vergoeding voor geleverde diensten. De kwaliteit van het advies en de tevredenheid van de klant zullen dan de omzet bepalen, zo is de bedoeling. De verzekeraars blijven de tussenpersonen nog wel een vergoeding betalen voor gemaakte kosten. Klanten kunnen kiezen de kosten als een soort provisie aan de tussenpersoon te betalen. Andere mogelijkheden zijn per uur te betalen of een abonnement te nemen bij de tussenpersoon.
 
Verzekeraars beconcurreerden elkaar tot nu toe voornamelijk op de provisies. Daardoor ging steeds meer verzekeringspremie die de klant betaalde op aan beloningen voor de tussenpersonen. Dat heeft geleid tot de woekerpolissen, waarbij veertig procent of meer van de inleg opging aan kosten. Nu die kosten wegvallen, komt er meer concurrentie tussen verzekeraars en tussen tussenpersonen.
 
Naar verwachting krijgen de tussenpersonen een harde klap te verwerken. Alleen al het einde van de omzetbonus scheelt hen 200 miljoen euro omzet per jaar. Verzekeraars zullen door de extra concurrentie in de kosten moeten snijden. Dit leidt vermoedelijk tot fusies en overnames in de verzekeringsbranche.
 
Copyright (C) Algemeen Dagblad