'Zalm schond publicatieplicht DSB'
 
Bron http://www.nuzakelijk.nl/algemeen/2541287/zalm-schond-publicatieplicht-dsb.html
 
Uitgegeven:      16 juni 2011 10:22
Laatst gewijzigd:           16 juni 2011 11:01
 
BILTHOVEN - De DSB-bank heeft de jaarrekening over 2007 met opzet te laat gepubliceerd en daarmee spaarders misleid. 
 
Gerrit Zalm, destijds financieel directeur van de bank, stelde een foute jaarrekening op en wilde hiervoor later niet aansprakelijk worden gesteld. Dat zegt de stichting Hypotheekleed onder leiding van voorzitter Pieter Lakeman.
 
Volgens Lakeman wist Zalm bij zijn aantreden bij DSB dat de jaarrekening over 2006 misleidend was. Spaarders vertrouwden hun geld op grond van misleidende gegevens aan DSB toe, aldus de stichting.
 
Desalniettemin stelde Zalm, zo concludeert Lakeman, ook over 2007 een misleidende jaarrekening op en publiceerde die pas in maart 2009.
 
''Vermoedelijk wilde hij niet aansprakelijk gesteld worden voor publicatie van een misleidende jaarrekening.'' Volgens de wet moest de jaarrekening twee maanden en acht dagen na het opstellen (in juni 2008) naar buiten worden gebracht.
 
Misleidend
 
De jaarrekening was volgens Lakeman misleidend omdat DSB veel te weinig voorzieningen trof voor dubieuze crediteuren en 'provisierestitutie', provisies die terug moeten worden betaald aan verzekeraars omdat bijvoorbeeld hypotheken niet afbetaald werden.
 
"Volgens onze berekeningen gaat het hierbij om een tekort van 16 miljoen euro aan voorzieningen", aldus Lakeman. Volgens de aanklager verzuimde DSB Bank ook een belastingvordering te melden op het moederbedrijf DSB Beheer. "Die bv verkeerde in financiële problemen en kon de vordering van 48 miljoen nooit betalen", zegt Lakeman.
 
Hij benadrukt dat de curatoren al in hun eerste faillissementsverslag meldden dat DSB een negatief vermogen had van honderden miljoenen euro's, maar dat daar destijds weinig aandacht voor is geweest. Lakeman zegt de berekeningen te gaan gebruiken voor juridische procedures, "maar wat voor acties dit zijn weten we nog niet".
 
© ANP/NUzakelijk