Oplossing lease-zaak Dexia lijkt nog ver weg
 
Woensdag 17 mei 2006 - In een expositieruimte luistert het Amsterdamse gerechtshof vier dagen naar voor- en tegenstanders van de Duisenberg-regeling. Die moet een einde maken aan het drama rond aandelenlease-beleggen met geleend geld. Maar de definitieve oplossing lijkt nog altijd ver weg.- Door Eric de Bie
 
AMSTERDAM – Speciaal voor de unieke zitting van het Amsterdamse gerechtshof heeft hij zijn oude ‘gevechtstenue’ uit de kast gehaald. Op het T-shirt van Piet Koremans, voorzitter van de Stichting Platform Aandelenlease (PAL), staat de uitdagende tekst ‘Pietbull’. En daaronder: ‘Unprofor, Zagreb 1994’. „Dat was een andere missie, maar ik sta hier net zo strijdvaardig.“ De oud-luchtmachtofficier betreedt vervolgens aan het hoofd van zijn ‘troepen’ het Amsterdamse congrescentrum Expo XXI. Voor de vierdaagse hoorzitting over de slepende aandelenlease-affaire heeft het gerechtshof voor de uitzonderlijke plek gekozen. Ruim driehonderd mensen hadden zich namelijk aangemeld om de zaak als belangstellende bij te wonen. Dat is ongekend veel. Uiteindelijk verschenen gisteren op de eerste dag ‘slechts’ 150 mensen bij de zaal die normaal gesproken voor houseparty's en exposities wordt gebruikt.
 
Het aantal belangstellenden onderstreept het belang van de hoorzitting, waarin het verzoek wordt behandeld dat Dexia Bank Nederland en zijn vroegere tegenstanders de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), Consumentenbond en belangenbehartigers Leaseverlies en Eegalease vorig jaar indienden. Zij willen dat de zogeheten Duisenberg-regeling algemeen verbindend wordt verklaard voor Dexia-klanten met een aandelenleasecontract. De Duisenberg-regeling houdt kort gezegd in dat beleggers tweederde van hun restschuld krijgen kwijtgescholden. Vier verenigingen en stichtingen, waaronder PAL, zijn het daarmee niet eens en willen via rechtszaken de ingelegde gelden geheel terugkrijgen.
 
De indieners van het verzoek hebben hun hoop gevestigd op de nieuwe wet collectieve afwikkeling massaschade (Wcam). Daarbij brachten Dexia en zijn medestanders gisteren meteen grof geschut in stelling. De tegenstribbelende beleggersverenigingen en advocatenkantoren werden uitgemaakt voor ‘radicale splintergroeperingen', ‘stoorzenders’ en ‘leugenaars'. „Ondanks de getekende vrede blijft er een kleine groep van voormalige strijders over, die het gevecht willen voortzetten. Niet iedereen heeft blijkbaar de geestelijke lenigheid om uit een zelf gegraven schuttersput te klimmen“, vuurde Dexia-advocaat Leo Spigt af.
 
Vooral Leaseproces, dat namens gedupeerde beleggers rechtszaken aanspant, moest het ontgelden. Volgens Dexia heeft Leaseproces een onzuiver motief: hoe langer de affaire nog duurt, hoe meer geld er in het laatje komt. Directeur Ger van Dijk van Leaseproces moest daarover slechts lachen. „Ik zou wel eens willen weten hoeveel uren meneer Spigt, één van de duurste advocaten van Nederland, al heeft berekend aan Dexia. Wij werken nog met een ‘no cure, no pay'-afspraak. Er is veel wapengekletter te horen, maar in deze hoorzitting gaat het slechts om één vraag: waarmee is de Dexia-klant meer geholpen? Met de Duisenberg-regeling of met een gang naar de rechter? Wij denken met het laatste, omdat de kans groot is dat de klant meer geld terugkrijgt.“ Ongeacht de uitspraak van het hof kan een ontevreden belegger overigens die keuze blijven maken. Als de Duisenberg-regeling algemeen bindend wordt verklaard, kan iedereen daar onderuit komen door die wens schriftelijk kenbaar te maken. Voorlopig staat er dus nog geen dikke punt achter het leasedrama.
 
 
 
Vier jaar drama
 
 
 
De aandelenlease-affaire sleept zich voort sinds begin 2002. Na een uitzending van Tros Radar over Legio Lease van Dexia meldden zich destijds enkele duizenden beleggers bij het consumentenprogramma.
 
In totaal zijn in Nederland sinds de jaren ‘90 700.000 contracten voor beleggen met geleend geld afgesloten.
 
Marktleider Dexia heeft er daarvan 400.000.
 
Eind april 2005 komt de Duisenberg-regeling tot stand: Dexia schrapt tweederde van de restschuld.
 
Tot nu toe hebben 55.000 mensen zich voor die regeling aangemeld. Dexia en de belangrijkste belangenverenigingen willen dat de regeling algemeen bindend wordt verklaard. Bijna 25.000 beleggers verzetten zich daartegen.
 
Copyright © 2006 BN/DeStem