Criticasters: schikking niet redelijk
 
AMSTERDAM - 17 mei 2006. De Duisenberg-regeling biedt geen redelijke oplossing voor de klanten van Dexia. Dat betoogden diverse advocaten woensdag voor het gerechtshof in Amsterdam. "Deze regeling staat niet in verhouding tot de werkelijk geleden schade." Met die woorden probeerde advocaat H. Bosman namens tientallen beleggers de schikking in het conflict rond aandelenlease van tafel te vegen.
 
Bosman vindt de belofte van Dexia om twee derde van de restschuld te compenseren te mager. Volgens de advocaat kunnen beleggers in een rechtszaak een ruimhartiger regeling afdwingen.
Enkele klanten van Dexia en advocaten zeiden woensdag dat de Duisenberg-regeling niet algemeen verbindend mag worden verklaard. Dexia en de belangenorganisaties Leaseverlies en Eegalease hebben het gerechtshof gevraagd de schikking op te leggen aan alle klanten van de bank. Daartoe moeten zij het gerechtshof er in een reeks hoorzittingen tot en met vrijdag van overtuigen dat de regeling een redelijke oplossing biedt. De advocaten van Dexia concludeerden de voorgaande zittingsdag dat dat het geval is.
Volgens advocaat G. Versteegh moet Dexia een stap verder gaan. Zij meent dat veel beleggingscontracten kunnen worden teruggedraaid omdat er sprake is van dwaling. "Vernieting kan in zo'n geval ook bij de aankoop van een auto. Dexia bleek achteraf auto's te verkopen waarvan werd gezegd dat ze alleen vooruit konden maar die toch ook echt achteruit gingen", zei ze met een verwijzing naar de winstbeloftes aan klanten van Dexia.
"Er is sprake van financiële wanproducten die nooit op de markt hadden mogen komen. Klanten kregen een zeer laag rendement gecombineerd met een zeer hoog risico. Een spaarrekening rendeert beter", constateerde Bosman. De raadsman stelde dat Dexia niet heeft voldaan aan de zorgplicht. Die schrijft voor dat banken moeten onderzoeken of klanten wel genoeg financiële buffers hebben om risicovolle beleggingen aan te gaan.
De tegenstanders kwamen woensdag tot de slotsom dat het gerechtshof de Duisenberg-regeling niet verbindend moet verklaren. Hoewel criticasters met een eenvoudig briefje onder de schikking kunnen uitkomen, werpt het volgens de advocaten een onnodige drempel op. Beleggers die verzuimen verzet aan te tekenen tegen oplegging van de regeling verspelen hun recht om een zaak aan te spannen tegen Dexia.
 
Copyright © 2006 Eindhovens Dagblad - alle rechten voorbehouden