Huilende Dexia-klant bij hof
 
Eerste dag aandelenlease-proces eindigt emotioneel
 
VASCO VAN DER BOON
 
AMSTERDAM - Hartverscheurende taferelen. Daarmee eindigde de eerste dag van het proces over wat droogjes het algemeen verbindend verklaren van de zogeheten Duisenberg-schikking heet.
 
Deze schikking kwam Dexia Bank Nederland vorig jaar overeen met zijn voormalige criticasters: de stichtingen Leaseverlies en Eegalease, de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters. Dexia scheldt daarin twee derde kwijt van de eventuele restschuld van zijn aandelenleaseklanten.
 
In een poging om voor eens en voor altijd verlost te raken van dit immense hoofdpijndossier vragen Dexia en zijn voormalige vijanden aan het Amsterdamse gerechtshof om hun schikking aan alle Dexia -klanten op te leggen. Het hof heeft die mogelijkheid dankzij de nieuwe Wet collectieve afwikkeling massaschade. Gisteren was de eerste van vier zittingsdagen waarin het hof voor- en tegenstanders aan het woord laat van het bindend verklaren van de Duisenberg-regeling.
 
De aftrap was voor advocaat Leo Spigt namens Dexia . Hij meldt dat Dexia en zijn 'voormalige gezworen kemphanen' met 'enige trots' voor het gerechtshof verschijnen 'met een gemeenschappelijke boodschap, namelijk dat de vrede is getekend'. Om het vredesverdrag een zo groot mogelijke reikwijdte te geven, moet het hof de schikking opleggen aan alle aandelenleaseklanten van Dexia .
 
Van de 700.000 aandelenleasecontracten die in Nederland zijn verkocht, zijn er 400.000 van Dexia . Daarvan vallen er volgens Dexia 300.000 binnen bereik van de Duisenberg-regeling.
 
Een andere Dexia -advocaat, Daan Scheurleer, meldt dat de verzoekers om algemeenverbindend- verklaring ook de vorige week door hen bereikte uitbreiding van de schikking onder de bindendverklaring willen scharen. Dat bleek het hof gisteren nog niet te hebben begrepen. Door die uitbreiding wordt niet alleen twee derde restschuld van uitgediende contracten kwijtgescholden, maar ook van voortijdig beëindigde contracten.
 
Nadat juristen van de voorstanders van bindendverklaring vijf uur aan het woord waren, was het laatste halfuur voor tien gedupeerden die tegen de schikking zijn. In hoog tempo kwam de ene na de andere menselijke tragedie langs. Mensen die evident - wel of geen Duisenberg-schikking - de rest van hun leven onder de gevolgen van hun Winstverdriedubbelaar of Korting Kado-contract zullen zuchten.
 
Na een Dexia -klant die op zelfmoord hintte en twee huilende volwassen mannelijke Dexia -klanten merkte de voorzitter van het hof op: 'Het woord coulance-regeling kwam bij mij op.' Dexia zegt coulant te zijn voor zielige gevallen.
 
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad