Zalm kijkt naar woekerpolis
 
Het Algemeen Dagblad 19 januari 2007
 
Door WALTER DEVENIJNS
 
DEN HAAG - Minister Zalm heeft de hulp ingeroepen van twee gezaghebbende juristen bij het oplossen van de zogenoemde woekerpolis-affaire, zo blijkt uit een brief die Zalm gisteren naar de Tweede Kamer heeft verstuurd.J. Wabeke, nu nog Ombudsman Verzekeringen, en mr. E. du Perron, voorzitter van geschillencommissie Financiële Dienstverlening, moeten met een voorstel komen voor het oplossen van het conflict over de beleggingspolissen. Daarmee wil Zalm voorkomen dat duizenden gedupeerde beleggers hun gelijk gaan halen bij klachtencommissies en rechters.
 
,,Ze moeten een voorstel bedenken voor het afwikkelen van de problemen. Die oplossing moet natuurlijk voor de verzekeraars en de klagers acceptabel zijn,'' verklaart de zegsman van Financiën.
 
Door het tweetal te vragen heeft de demissionaire minister Zalm gekozen voor een compromis. De gedupeerde beleggers en hun
belangenverenigingen eisen de instelling van een speciale staatscommissie die net als de commissie-Oosting tijdens de aandelenlease-affaire de 'beleggingsverzekeringen-perikelen' tegen het licht gaat houden. De verzekeraars echter weigeren een dergelijke staatscommissie te ondersteunen. Zou die er wel komen dan moet de onzekere klant nog langer op duidelijkheid wachten, zo redeneren de verzekeraars. Waarnemers sluiten niet uit dat juristen de verzekeraars op den duur onder druk zetten door met 'een gebaar van goede wil te komen'.
 
Sinds de publicatie van het AFM-rapport vorig jaar is verzekeringsland in rep en roer. Volgens het rapport zijn beleggingspolissen te duur en te ingewikkeld. Kopers zouden daardoor minder geld in handen krijgen dan beloofd.
 
Zalms bemiddelingspoging komt in een periode dat de spanningen tussen de verzekeraars en de gedupeerden steeds hoger oplopen.
 
Het advies van de Consumentenbond om de 'vage' beleggingspolissen te mijden, is het Verbond van Verzekeraars gisteren in het verkeerde keelgat geschoten. De bond gaat op de stoel van de consument zitten. De verzekeraars vragen zich af waarop de Consumentenbond zijn 'curieus' advies baseert.
 
De bond, die de actie van Verliespolis.nl voor compensatie steunt, baalt er van dat de verzekeraars de staatscommissie afwijzen: ,,De verzekeraars zijn op ramkoers.''
 
Copyright (c) Algemeen Dagblad