Hoop leasegedupeerden wordt langzaam wanhoop
 
De Telegraaf 19 juni 2004
 
Van een onzer verslaggeefsters
 
AMSTERDAM, zaterdag
       Sommigen kunnen het nog maar nauwelijks bevatten en blijven hopen dat er toch nog een oplossing komt voor hun financiële rampspoed als gevolg van aandelenlease. Die kans lijkt klein na de mislukte bemiddelingspoging van de commissie Oosting tussen de verkopers van leaseproducten en vertegenwoordigers van gedupeerden. Nu rest alleen nog de rechter; een kostbaar en tijdrovende procedure die niet voor iedereen is weggelegd.
 
        Rob Adank heeft geen goed woord over voor de heren uit Den Haag. Hij vertrouwt alleen op zichzelf. "Ze krijgen aan mij een zware dobber, ik vecht door tot aan de Hoge Raad. Het zijn gewoon witteboordencriminelen", aldus Adank, die er geen moeite mee heeft met naam en toenaam in de krant te staan. "Ik schaam me nergens voor, ze hebben ons gewoon belazerd." Adank zag zijn spaarpotje van f 105.000, dat veilig was gedeponeerd bij een hypotheekbank, in rook opgaan. Een verkoper van SpaarSelect haalde hem over om met het geld tegen een hoger rendement bij hen te 'sparen'. "We dachten dat we misschien wat eerder zouden kunnen stoppen met werken. We hebben echter duidelijk gezegd dat we geen enkel risico wilden lopen."
       Twee jaar later kwam er een brief van Dexia dat het depot leeg was en dat er maandelijks f 2100 moest worden bijgestort. "Het bleek dat ze niet alleen onze f 100.000 hadden belegd maar er nog eens f 400.000 hadden bijgeleend om te beleggen. We hebben nu een restschuld van zo'n f 500.000."
 
       Een gedupeerde die liever niet met naam genoemd wil worden, had zijn hoop gevestigd op de commissie Oosting. Hij heeft net een nieuw huis heeft gekocht. Had hij dat niet gedaan dan was hij waarschijnlijk nu nog niet op de hoogte van zijn financiële problemen. Rond 2000 stortte hij f 30.000 op een rekening bij Geelvink om te beleggen, dacht hij. Het geld bleek leasecontracten te zijn gestopt. Ook hem werd verzekerd dat er niets kon gebeuren. Nu rest een schuld van € 30.000. Maandelijks moet er € 550 worden betaald voor de leasecontracten. Hij denkt erover om zijn verlies te nemen en de schuld af te betalen. Dat gaat moeilijk aangezien de maandelijkse hypotheekverplichtingen ook doorlopen.


       Een hypotheek was voor Rene Homan het begin van de ellende. Via een aandelenconstructie zou zijn aflossing op f 400 per maand komen. Bij het afsluiten vroeg hij naar de risico's die in de kleine lettertjes werden genoemd. "Er werd mij toen verteld dat ze verplicht waren dat regeltje op te nemen maar dat er geen risico's waren." Inmiddels zit hij met een hypotheekaflossing van € 450 per maand en moet hij ook nog eens € 277 per maand bijbetalen voor de aandelen. In 2006 loopt zijn contract af en zo het er nu uitziet rest dan een schuld van € 30.000. Hij laat het er echter niet bij zitten en weigert tot nu toe te betalen. Alle hoop is gevestigd op de Stichting Leaseverlies.