België klaagt Dexia aan over grote erfenisfraude
 
De Telegraaf 20 januari 2004
 
van onze correspondent
 
BRUSSEL, donderdag
       De Belgische justitie opent de aanval op Dexia-dochter Gemeentekrediet en 7 à 8000 van haar veelal gefortuneerde klanten, die de Belgische fiscus jarenlang zouden hebben opgelicht en via een ingenieus systeem voor maar liefst zo'n € 100 miljoen aan successierechten zouden hebben ontdoken.
        Het Belgische Dexia zit stevig in haar maag met de enorme fraudezaak, waarbij werknemers van dochterbedrijf Gemeentekrediet vermogende cliënten op slinkse wijze lieten ontkomen aan de met erfenissen samenhangende fiscale successierechten.
       Nadat vorig jaar reeds vier topfunctionarissen van het concern, waaronder topman François Narmon, in verdenking werden gesteld, werd gisteren duidelijk dat de zaak waarschijnlijk nog veel omvangrijker is dan gedacht. Ook de verklaringen van Dexia dat de misstanden allemaal op initiatief van de klanten plaatsvonden, lijkt daarbij nauwelijks nog houdbaar.
       Volgens de Belgische justitie zijn er immers steeds meer aanwijzingen dat de fraude wel degelijk en zelfs zeer actief vanuit de top van Gemeentekrediet werd aangestuurd. Zo is in het hoofdkantoor uitvoerige documentatie aangetroffen over de gebruikte methode, die er in feite op neerkomt dat na een overlijden snel de rekening van de betreffende persoon werd leeggehaald en naar diens erfgenaam werd overgeboekt. In de administratie werden alle transacties vervolgens vóór de overlijdensdatum geboekt en geregistreerd.
 
Niet alleen konden de klanten daarmee successierechten vermijden, ook de bank profiteerde van de regeling omdat het geld daardoor in verreweg de meeste gevallen binnen het concern bleef en niet naar spaarrekeningen van de concurrentie verdween.
       Volgens de Belgische justitie gaat het om een systematische en breed toegepaste praktijk en is inmiddels ook duidelijk dat er rond het fraudesysteem ook linken zijn naar Dexia-onderdelen in Luxemburg. Zo zouden welgestelde klanten zijn aangemoedigd om in de Luxemburgse zusterbank Cregem te beleggen en zo aan de Belgische heffingen te ontkomen.
       De Belgische fiscus neemt hier uiteraard geen genoegen mee en is van plan alle gemiste inkomsten alsnog terug te vorderen.
        Naast Dexia zullen ook de meer dan 7000 klanten vervolgd worden, die net als de bank mogelijk op forse boetes kunnen rekenen.

Copyright De Telegraaf