Leaseklanten dagvaarden Fortis-dochter
 
Mogelijke inzet 109.000 contracten
 
VASCO VAN DER BOON
 
AMSTERDAM - De Vereniging Consument & Geldzaken heeft een concept-dagvaarding ingediend tegen Fortis Bank-dochter Groeivermogen. Alle aandelenleaseproducten die Fortis sinds 1996 verkocht worden aangevochten.
Fortis is na Dexia enAegon de grootste aanbieder van aandelenlease in Nederland. De rechtsprocedure die Consument & Geldzaken start tegen Groeivermogen is gericht tegen zes producten: Beursversneller, Vermogensversneller, Koerswinststapelaar, Groeivermogen-lease, Millenniumversneller en Jubileum Clicker.
 
'Volgens onze informatie zijn deze aandelenleaseproducten aan ruim 100.000 personen verkocht, het gaat dus om een omvangrijke groep gedupeerden', stelt woordvoerder Anton Weenink van Consument & Geldzaken. Advocaat Jeroen Wendelgelst schat dat het om een totale leasesom van euro 1 mrd gaat.
 
Fortis had gisteren geen reactie. 'We hebben die negentig pagina's net ontvangen en moeten die eerst eens bestuderen', legt de Fortis-woordvoerder uit. Hij meldt desgevraagd wel dat Fortis geen voorzieningen heeft getroffen voor mogelijke uitbetaling van schadeclaims.
 
Bronnen bij Fortis melden dat het bedrijf in totaal 109.000 aandelenleasecontracten heeft verkocht voor een totaalbedrag van euro 500 mln. Dat is dus de helft van wat de advocaat van Consument & Geldzaken schat.
 
De vereniging kan nog niet zeggen namens hoeveel ontevreden Fortis-klanten uiteindelijk zal worden geprocedeerd. Mensen die mee willen doen aan de procedure kunnen zich namelijk nog opgeven bij de vereniging.
 
Consument & Geldzaken stelt dat Fortis zich met de verkoop van de omstreden leaseproducten schuldig heeft gemaakt aan misleiding en schending van de zorgplicht jegens de klanten. Daarnaast zou Groeivermogen niet beschikken over de vereiste vergunning voor het verlenen van krediet voor aandelenlease. Wat Consument & Geldzaken nu precies eist van Fortis werd gisteren niet duidelijk.
 
Bronnen bij de Belgisch-Nederlandse bank wijzen er op dat Fortis in zijn leaseproducten altijd de optie aanbood van een verzekering tegen koersdalingen. Later vormde deze polis een verplicht onderdeel van de leaseproducten van Fortis. De laatste contracten waarbij Fortis-klanten zonder de koersdalingspolis nog het risico liepen op een restschuld en een bijbetalingsplicht zijn januari dit jaar afgelopen.
 
De aandelenlease-affaire spitste zich tot nu toe op Dexia en in mindere mate op Aegon. Groepsclaims tegen Fortis waren er nog niet.
 
Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad