Achtergrond
Rayonhoofden brachten de beleggers aan
Van onze verslaggever Ferry Haan
 
AMSTERDAM - Toezichthouder AFM heeft aangifte gedaan bij justitie tegen tennismecenas René van den B. De klanten die rekenden op winsten van 50 procent of meer, hebben één vraag: ‘Waar is het geld?’

Tennistoernooidirecteur René van den B. heeft voor minstens 50 miljoen euro illegaal belegd namens twaalfhonderd mensen, zo luidt de verdenking van de AFM. Het zou zelfs om een heus pyramidespel kunnen gaan, waarbij hij ‘de ene deelnemer uitbetaalde met geld van de andere deelnemer’, zo blijkt uit het verslag van de curator, die is aangesteld om de boedel van Van den B. te beheren. Zo haalde Van den B. de rendementen tot 240 procent, die hij beloofde.   AFM heeft aangifte gedaan tegen ‘Johan Cruijff van de valutamarkt’
 
Maar is het geld dan nu echt weg? Met deze bange vraag leven ongeveer twaalfhonderd beleggers, onder wie beroemdheden als schaker Hans Böhm en instellingen als het Haagse ziekenhuis Bronovo.
 
Ook in de Hilversumse tenniswereld zet men zich schrap. Van den B. sponsorde persoonlijk tal van toptennissers onder wie Martin Verkerk en Miriam Oremans. Ook is hij de geldschieter achter het Hilversumse tennistoernooi voor profspelers. In juni werd tennisclub Hilverheid nog nationaal kampioen, gesponsord door Van den B.’s oude werkgever Intervaluta.
 
Minstens één relatie van de Hilversumse tennismecenas wilde de gang van zaken niet afwachten. Gert van der H. vroeg het faillissement aan van Van den B. vanwege de ruim zes miljoen die hij van de man tegoed zou hebben.
 
De rechtbank sprak het faillissement uit op 14 juni. Uit het verslag blijkt dat Van den B. minstens 50 miljoen euro toevertrouwd had gekregen van derden om te beleggen. Waar dit geld is, is onduidelijk. De curator noemt twee internationale contacten in Zwitserland en Tsjechië. Een zekere Dragan P. zou de beleggingen in grondsaneringsoperaties beheren in Tsjechië.
 
Een opvallende rol is er voor de onlangs vertrokken financieel directeur van het Bronovoziekenhuis. Hij is de broer van degene die het faillissement heeft aangevraagd, melden anonieme beleggers. Broer Wim, die namens het ziekenhuis voor ten minste enkele tonnen zou hebben deelgenomen in het beleggingsvehikel van Van den B., heeft op 11 juni ontslag genomen. Volgens het Bronovoziekenhuis, omdat hij ‘allang terug wilde naar het bedrijfsleven’.
 
Curator Van Hees te Amsterdam legt in zijn verslag uit dat Van den B. werkte met ‘rayonhoofden’ die regionaal de contacten met beleggers onderhielden. Zelfs de belangrijkste tegenstander van Van den B., degene die het faillissement heeft aangevraagd, heeft beleggers enthousiast gemaakt tijdens de wijnproefseminars die hij organiseerde rond de ‘Johan Cruijff van de valutamarkt’, zo herinnert een bezoeker van zo'n bijeenkomst zich.
 
Ook in Spanje wonen klanten van Rene van den B. In oktober vorig jaar hielden Paul Haarhuis en Jacco Eltingh een tennisclinic op Marbella. De bezoekende gasten konden hierna een tijdje met Rene van den B. praten, zo meldt een bron op het Spaanse eiland.
 
Rene van den B. heeft zelf geen boekhouding bijgehouden van zijn activiteiten, verklaarde hij tegen de rechtbank. De curator heeft van een aantal rayonhoofden de adressen gekregen en heeft alle deelnemers aangeschreven.
 
Bezorgde deelnemers hebben met hetzelfde klantenbestand een belangenvereniging opgericht. Vanaf aanstaande vrijdag bestaat de stichting ‘Welbegrepen Eigenbelang’ te Lemmer.
 
De stichting wil alle aanspraken van gedupeerden bundelen. Vooralsnog gaan ze ervan uit dat Van den B. zijn woord nakomt. Daarbij gaan ze voorbij aan de passage in het curatorenverslag waarin staat dat ‘ Van den B. het geld dat hij van deelnemers ontving gebruikte om andere deelnemers uit te betalen’.
 
Ook aan het feit dat de curatoren nog geen spoor hebben gevonden van de miljoenen van Van den B, verbinden de beleggers nog geen conclusies.
 
Een betrokkene bij beleggingsclub ‘ Welbegrepen Eigenbelang’ laat doorschemeren dat de club zich wil richten op de rol van Vermogensbeheerder Intervaluta. Daar was Van den B. directeur tot hij opmoest stappen vanwege het AFM-onderzoek. ‘Daar moet toch geld zijn?’, peinst hij over de mogelijke rechtzaken die deze stichting wil beginnen namens de vele beleggers.
 
Van den B. moest zijn functie neerleggen zodra Intervaluta wist van zijn nevenactiviteiten, zo meldde mede-directeur Riemersma vanuit Joure al eerder.
 
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie over de activiteiten van Van den B.. Deze aangifte volgt op een onderzoek dat in februari van dit jaar is gestart. Het eerste signaal ontving de AFM eind vorig jaar via een anonieme tipgever.
 
De AFM heeft op 15 maart dit jaar vastgesteld dat Van den B. illegaal bankiert en dat hij de Wet toezicht effectenverkeer niet naleeft. Hij moest onmiddellijk met zijn activiteiten stoppen.
 
Van den B. stuurt daarop een brief naar zijn klanten via de rayonhoofden, waarin hij wees op het AFM-onderzoek. Vanwege dit onderzoek kan hij geen rendement uitkeren. Vanaf het eerste moment beloofde hij dat het op 15 september goed zou komen.
 
In een latere brief aan zijn klanten beloofde hij in juli weer geld uit te keren. Anonieme beleggers melden dat ze ook deze maand geen stortingen hebben ontvangen.
 
© de Volkskrant