'De Ruiter biedt munitie rechtszaak beleggingspolis'
 
Van onze verslaggevers
 
AMSTERDAM - De aanbevelingen van de commissie-De Ruiter over beleggingsverzekeringen vormen nieuwe munitie voor juridische acties tegen verzekeraars. Dat stellen advocaten en consumentenorganisaties. Volgens oud-ombudsman Job de Ruiter kan iedere polishouder met het gisteren gepresenteerde rapport naar zijn tussenpersoon om duidelijkheid over financiële risico's te eisen. Verzekeraars beloven ondertussen eventuele fouten in 6,5 miljoen bestaande polissen te corrigeren.
        De commissie geeft in haar rapportage geen oordeel over bestaande polissen. "Dat was ook onze opdracht niet", aldus voorzitter Job de Ruiter. Volgens advocaat William Schonewille verwijzen De Ruiters aanbevelingen echter wel naar "het absolute minimum" waaraan informatie over een beleggingspolis moet voldoen. Het rapport is daarmee bruikbaar voor juridische acties namens polishouders die door hoge en verborgen kosten nauwelijks rendement tegemoet kunnen zien. Schonewille: "De eisen die De Ruiter stelt aan beleggingsproducten, golden ook de afgelopen jaren."
       "Helaas", reageert toezichthouder AFM, geeft de commissie uitsluitend advies voor de toekomst en blikt zij niet terug. De verzekeringssector lijkt dat oordeel wel te willen. De AFM zal zich daarom "verstaan met de verzekeraars" over bestaande polissen.
       De commissie concludeert dat beleggingsverzekeringen onvoldoende transparant zijn. Veel consumenten denken een spaarproduct te kopen, aldus De Ruiter. De verplichte financiële bijsluiter schiet in zijn ogen tekort. "Die is van een te hoog abstractieniveau en te algemeen." De Ruiter wil kosten daarom verder uitsplitsen en ontwikkelde de commissie drie modellen voor de branche. De modellen moeten garanderen dat klanten in fasen steeds specifiekere informatie over hun aankoop krijgen, met een duidelijk overzicht van risico's.
       De Consumentenbond raadt iedereen af om een beleggingsverzekering aan te schaffen zolang verzekeraars nog geen volledige openheid over kosten verschaffen. "En dat gaat zeker nog een jaar duren. Wie desondanks behoefte heeft aan een dergelijk product, doet er beter aan zelf te beleggen in een fonds en daarnaast los een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dat is bovendien véél goedkoper", weet stafmedewerker Rob Goedhart van de bond.
 
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vergelijkt de huidige verkoop van beleggingsverzekeringen met die van Exota, de limonadeflesjes die begin jaren zeventig na een waarschuwing over ontploffende flessen van de markt werden gehaald. "Deze woekerpolissen zijn minstens zo explosief. Verzekeraars zullen drastisch in de kosten moeten snijden, anders zal niemand er ooit nog een kopen." Het Verbond van Verzekeraars bestrijdt dat kosten te hoog zijn. "Vergeleken met kosten van beleggingsfondsen zijn die van ons gelijk en soms goedkoper." Volgens Peter Paul de Vries van de VEB is dat "compleet uit de duim gezogen". "Verzekeraars zijn zo'n drie keer duurder. En wie eerder van zijn polis af wil, is nóg meer geld kwijt."
 
© 1996-2006 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.