Dexia geeft beleggers een allerlaatste kans

Door Rixt Albertsma

Donderdag 22 mei 2003 - AMSTERDAM - Ruim 75.000 gedupeerde beleggers (40 procent) met aandelenleaseproducten maken gebruik van het aanbod van Dexia Bank Nederland voor een soepeler betalingsregeling. Hiermee zien ze af van verdere claims tegen de bank. De overige klanten krijgen drie weken de tijd om alsnog op het aanbod in te gaan.

Topman D. Bruneel van Dexia Bank Nederland toonde zich gisteren 'tevreden' over de aanmeldingen. Desalniettemin verlengt de bank de periode om op het aanbod in te gaan. "We willen die mensen nog een laatste kans geven, anders zullen ze hun contract gewoon na moeten komen." Wie op het aanbod ingaat, kan onder meer kiezen voor lagere rente. Bruneel herhaalde dat een 'contract een contract is'. Als mensen niet betalen wordt de deurwaarder en desnoods de rechter ingeschakeld.
Zo'n honderd woedende beleggers meldden zich gistermiddag in Amsterdam voor het hoofdkantoor van Dexia aan de IJ-oever. De gedupeerde beleggers, aangevoerd door de belangenorganisatie Payback, deden de bank een oproep om alsnog te onderhandelen over ontbinding van de contracten. Dexia had eerder in een brief al laten weten hier niet op in te gaan. De beleggers zeggen dat ze destijds niet goed zijn voorgelicht over de beleggingsproducten. Velen waren in de veronderstelling dat ze deelnamen aan een spaarproduct met een maandelijkse inleg en niet aan een lening. Een van de demonstranten kocht vijf aandelenleasepakketten als leuke aanvulling op zijn pensioen. Hij zit nu met een restschuld van 45.000 euro.
De demonstranten zeggen allemaal niet op het Dexia-aanbod in te willen gaan. Een soepeler afbetalingsregeling is niet voldoende. De beleggers voelen zich bedonderd door de bank. Wie voor de hardheidsclausule (na 36 maanden afbetalen kwijtschelding van restschuld) in aanmerking wil komen, moet eerst beloven af te zien van claims.
Dexia hoopt met het verlengde aanbod toch nog een deel van de gedupeerden over de streep te trekken. Zo'n 100.000 van de in totaal 200.000 aangeschreven klanten hebben niets van zich laten horen. Zij krijgen opnieuw een brief thuis gestuurd. Bruneel benadrukt dat ze goed moeten beseffen dat het alternatief 'jarenlange procedures voor de rechtbank zijn'. In de tussentijd moet de schuld worden afbetaald.
De mensen die op het aanbod zijn ingegaan, hebben momenteel (in totaal) een schuld van één miljard euro bij de bank. De groep die niets van zich heeft laten horen, is goed voor een lening van 1,3 miljard euro.

Copyright © 2004 BN/DeStem - alle rechten voorbehouden