Een lichtpuntje voor Sprintplan-leasebeleggers
 
Sprintplan-belegger L. Faes uit Enschede heeft steun gekregen van de Reclame Code Commissie in zijn strijd tegen ‘misleiding’. De Commissie tikt Spaarbeleg-Aegon op de vingers. Maar financieel levert dit voorlopig nog niets op.
 
In de brochure waarmee Aegon in 1998 haar Sprintplan aan de man heeft gebracht is een te rooskleurig beeld geschetst van dit lease-product. Met name de risico’s die verbonden zijn aan beleggen met geleend geld zijn onvoldoende belicht. Met deze uitspraak van de Reclame Code Commissie heeft Enschedeër L. Faes een eerste winstpunt op Aegon-Spaarbeleg binnen. Hij ziet het als een lichtpuntje voor leasebeleggers die zich gedupeerd en misleid voelen door bedrijven en tussenpersonen die op vrij agressieve wijze Sprintplannen, Koersplannen, Winstverdriedubbelaars en andere financiële leaseproducten aan de man brachten. Onlangs heeft de rechter bepaald dat Dexia met de brochure over de nu zo verguisde Winstverdriedubbelaar de doorsnee belegger voldoende gewaarschuwd heeft voor de risico’s.
 
Faes is een van de tienduizenden Nederlanders die sinds 1997 een of meer Sprintplannen van Spaarbeleg-Aegon heeft gekocht. Sprintplan is een aandelenleaseproduct van Aegon- dochter Spaarbeleg en sinds 1997 agressief in de markt gezet. Beleggers sluiten een lening van enkele tienduizenden euro’s met een looptijd van vijf jaar, waar maandelijks rente over wordt betaald. Spaarbeleg gaat vervolgens op de beurzen beleggen met dat geld. De koersdalingen hebben alle winsten verdampt. Tienduizenden beleggers zitten nu in plaats van in een nieuwe auto met een maandelijkse rentelast die ze niet willen betalen.
 
Enschedeër Faes heeft de wervende folder uit 1998 en de brief die hij indertijd van Spaarbeleg kreeg over het Sprintplan voorgelegd aan de Reclame Code Commissie. ‘Vrij uitzonderlijk dat na ruim vijf jaar pas een klacht wordt ingediend’, zegt de woordvoerster van de commissie. ‘Het is ook de enige klacht over Sprintplan die is ingediend. Meestal krijgen we hier recente reclame-uitingen ter beoordeling voorgelegd’.
 
De veroordeling van de Sprintplan-brochure levert Faes persoonlijk geen profijt op, zo benadrukt de woordvoerster. Om van de verplichtingen die met het Sprintplan zijn aangegaan af te komen, is de gang naar de burgerlijke rechter veelal de enige.
 
Een groep ‘gedupeerden’ heeft Spaarbeleg-Aegon inmiddels voor de rechtbank gesleept in Utrecht. Zij vorderen in deze procedure vernietiging (op grond van dwaling) dan wel ontbinding (op grond van een tekortkoming in de nakoming van de zorgplicht) van de Sprintplan-overeenkomsten die zij zijn aangegaan. De zaak heeft op 7 juli opnieuw gediend na voorgaande rondes op 25 september 2003, 14 januari en 15 maart. De rechtbank is van oordeel dat eisers hun dwaling ten aanzien van de inhoud van het SprintPlan aan zichzelf te wijten hebben. De door Spaarbeleg verstrekte schriftelijke informatie is voldoende geweest. Wel is Spaarbeleg tekortgeschoten in de - op haar rustende - zorgplicht door de eisers niet op een volledige, juiste en begrijpelijke wijze te informeren over de omvang van de aan het SprintPlan verbonden financiële risico’s.
 
De rechtszaak gaat dinsdag 31 augustus weer verder. Die dag krijgt Spaarbeleg de kans getuigen te laten verhoren.
 
Copyright © 2004 De Twentsche Courant Tubantia - alle rechten voorbehouden