AFM mag compensatie weigeren
 
Van een onzer verslaggevers
 
ROTTERDAM, donderdag
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft terecht geweigerd een belegger te compenseren voor diens schade door een rommelende vermogensbeheerder. Dat oordeelt de Rotterdamse rechtbank. De belegger gaat in beroep.
 
De bewuste belegger stortte begin 2000 ruim € 68.000 op de rekening van vermogensbeheerder Agent Trust Nederland (ATN). Oktober van datzelfde jaar was er van dat bedrag nog net de helft over. Wanbeleid, oordeelde de belegger, en diende een klacht in bij het Dutch Securities Institute (DSI), een geschillencommissie voor de beleggingsbranche. Het DSI stelde hem volledig in het gelijk en veroordeelde ATN tot een schadevergoeding van € 28.000.Op dat moment was ATN echter reeds failliet verklaard. Met behulp van 'juridisch letselschadebureau' Santema & Blonz deed de belegger vervolgens een beroep op Beleggers Compensatie Regeling (BCR), een regeling die beleggers moet behoeden voor de gevolgen van faillissementen. Toezichthouder AFM, tevens beheerder van de BCR, weigerde echter uit te keren. Het betrof hier immers feitelijk een schadevergoeding en geen gelden die 'in verband met beleggingsverrichtingen werden gehouden' ,zoals letterlijk in de bepalingen van de BCR weergegeven. De belegger wendde zich daarop tot de Rotterdamse rechtbank, die zich nu met haar vonnis achter de weigering van de AFM schaart.
Santema & Blonz wendt zich nu tot het College van Beroep voor het bedrijfsleven. "Het is voor ons een principekwestie" , aldus directeur Ton Bazelmans. "AFM stelt zich naar onze zin veel te formalistisch op. Ik vraag me af wie er straks nog wel met succes een beroep op de regeling kan doen."
 
Copyright (C) De Telegraaf