Levob-leasecontract vernietigd

Van een onzer verslaggevers

AMSTERDAM, zaterdag

De klachtencommissie van het Dutch Securities Institute (DSI) heeft een deel van de aandelenleasecontracten die een klant in 1998 heeft gesloten met Levob Bank vernietigd. Volgens de commissie handelde Levob niet in het belang van cliënt door hem een te groot aantal (6) leasecontracten te slijten, die nu allemaal onder water staan. De klagende cliënt krijgt daarom eerder gedane betalingen voor een deel van de contracten, inclusief rente retour.
Dit blijkt uit een eerder deze week uitgesproken vonnis van het DSI. Volgens de klachtencommissie heeft Levob destijds geen gedegen onderzoek gepleegd naar de financiële positie van de klant. Hierdoor is de bankverzekeraar verantwoordelijk voor de schade die daaruit is voortgevloeid.
Omdat de klant in kwestie bekend was met het fenomeen aandelenlease (hij had enkele jaren daarvoor ook al soortgelijke producten aangeschaft), vindt de DSI-commissie echter dat hij zelf medeverantwoordelijk is voor de ontstane schuld van enkele tienduizenden euro´s. Zij stelt het percentage eigen schuld op 66,6%, zodat het negatieve resultaat van vier van de zes contracten voor rekening van de klant komt. De twee overige contracten dienen volgens het vonnis vernietigd te worden

Directeur Paul van Straaten van het Haagse adviesbureau Vermogensmonitor, die de betrokken gedupeerde bijstaat, is niet ontevreden over de uitspraak. „Hoewel de klacht slechts ten dele is gehonoreerd vinden we de uitspraak van grote waarde voor de gedupeerden van leaseproducten. De commissie heeft de problematiek namelijk teruggebracht tot een uiterst simpel rekensommetje”, zegt Van Straaten. „In wezen stellen ze dat een consument geen krediet mag krijgen wanneer er geen financiële ruimte is voor de maandelijkse rentebetalingen. Betreffende klager werd vervolgens met een grote post eigen schuld belast omdat hij ervaring had met aandelenlease. Het overgrote deel van leasebeleggers had deze ervaring niet en kan op basis van deze uitspraak wellicht rekenen op een schadeloosstelling van 50%.”
Levob is eveneens tevreden over het DSI vonnis. „Het is een niet ongunstige uitspraak. Ons handelen was slechts in geringe mate verwijtbaar, gezien het beperkte aantal vernietigde contracten”, zegt een woordvoerder.

De Telegraaf 24 april 2004