Ook huiseigenaren klagen Dexia aan
Van onze verslaggever Merijn Rengers
 
AMSTERDAM - Een groep van 420 beleggers daagt de bank Dexia en Spaar Select, een keten van tussenpersonen, voor de rechter. De beleggers voelen zich bedrogen omdat ze niet zijn gewezen op de risico's van beleggingen waarbij de overwaarde van hun woning werd gebruikt.
 
De inmiddels ontevreden beleggers namen een extra hypotheek op hun huis om zo geld vrij te maken om te kunnen beleggen. Dexia stak dat geleende bedrag voor deze mensen - klanten van de adviesketen Spaar Select - in aandelen. Uit de opbrengsten van het pakket aandelen moesten de beleggers zowel de hypotheek als de kosten van de leaseconstructie betalen.
 
Door koersdalingen rendeerden de aandelen niet. Bovendien liepen de hypotheeklasten, die betaald moesten worden uit de beleggingen, gewoon door. De gemiddelde belegger staat inmiddels circa honderdduizend euro in het rood, aldus de stichting Leaseleed. Via deze stichting spannen 420 beleggers een rechtszaak aan tegen Spaar Select en Dexia.
 
Eerder deze maand moest een groep van tienduizenden beleggers een tegenvaller slikken, toen de rechter besloot dat een belangrijke reclame voor aandelenlease niet misleidend was. De woningbezitters zeggen dat zij Spaar Select en Dexia niet alleen aanpakken op grond van de reclame voor de belegging, maar ook op andere gronden, zoals bedrog en misbruik van de omstandigheden.
 
Toch wacht de stichting geen makkelijke rechtsgang. In de eerste plaats verkeert Spaar Select al lange tijd in zwaar weer en is voor een groot aantal vestigingen van het bedrijf faillissement aangevraagd. Dat kan het vorderen van een schadevergoeding wegens het uitbrengen van inadequaat advies bemoeilijken.
 
Dexia is evenmin geneigd om de leasebeleggers tegemoet te komen. Vrijwel alle juridische procedures van individuele beleggers tegen de Belgische bank kennen een lange looptijd, onder meer doordat de jurisprudentie over het beleggen met geleend geld nog niet is uitgekristalliseerd.
 
Dat geldt niet voor het oordeel van financieel toezichthouder AFM. De AFM maakte donderdag in een advertentie een serie boetes voor Dexia bekend, die verband houden met het aandelenlease-dossier. Dexia verweerde zich met een tegenadvertentie, waarin de bank haar visie op het slepende dossier uiteen zette.
 
Beleggers hebben weinig aan de generieke boetes die de AFM aan Dexia oplegt. Zij moeten voor de rechter zien aan te tonen dat de Belgische bank in hun individuele geval in de fout is gegaan.
 
© de Volkskrant