Miljoenenclaim dreigt voor Aegon na uitspraak
 
Fouten van dochterbedrijf Spaarbeleg, kunnen Aegon miljoenen euro's gaan kosten. De rechtbank in Utrecht heeft bepaald dat Spaarbeleg meer dan honderdduizend beleggers heeft misleid met het aandelenleaseproduct Sprintplan. Klanten werden bij het aangaan van die beleggingsovereenkomst onvoldoende geïnformeerd over de risico's die ze liepen.
 
Deze uitspraak deed de rechtbank in de zaak die de Stichting Gedupeerden Spaarbeleg tegen Aegon aanspande. Wel wees de rechtbank de eisen van de stichting van de hand om de contracten nietig te verklaren en alle betalingen die personen aan Spaarbeleg hebben gedaan in het kader van de SprintPlan-overeenkomsten terug te betalen.
 
Spaarbeleg heeft in de periode 1998 tot en met 2001 meer dan 100.000 SprintPlan-overeenkomsten met een looptijd van vijf jaar gesloten. De rechtbank oordeelt dat Spaarbeleg daarbij niet heeft voldaan aan de zorgplicht om informatie in te winnen bij de potentiële SprintPlan-deelnemers over hun financiële positie, ervaring en beleggingsdoelstellingen. Bovendien kon het SprintPlan-product een aantal risico's inhouden waarvan de omvang niet van tevoren vaststond. Reden voor de rechtbank om het handelen van Aegon als onrechtmatig te verklaren.
 
Geen misleiding
 
Aegon leest in de uitspraak van de rechtbank een bevestiging van de eerder door de verzekeraar ingenomen stelling dat er geen misleiding plaats heeft gevonden, maar dat in individuele gevallen fouten zijn gemaakt. 'We hadden beter moeten kijken naar de financiele achtergrond van klanten', stelde woordvoerder Jan Driessen vanochtend tegen FD.nl/Betten. 'Er zijn gevallen geweest waarbij meerdere SprintPlan-contracten zijn verkocht aan een persoon. Sommige klanten konden dat niet betalen.'
 
Met honderden klanten is inmiddels een regeling getroffen, zei Driessen. Daarbij is in tientallen gevallen het contract ontbonden, maar bij het merendeel is het maandbedrag verlaagd. Deze regelingen vormen geen grote kostenpost voor de verzekeraar. 'Het gaat hier niet om grote bedragen', stelt Driessen. Het overgrote deel van de klanten wordt niet schadeloos worden gesteld, omdat zij volgens Aegon goede inkomens hadden en wisten waar zij aan begonnen. De woordvoerder acht de kans dan ook klein dat Aegon miljoenen moet gaan betalen.
 
Bestuurslid Hans Brenner van de Stichting Gedupeerden Spaarbeleg is tevreden met de uitspraak van de rechtbank maar wil eerst overleg voeren met de advocaat van de stichting, alvorens zich te beramen op verdere stappen. 'Bovendien willen we ook afwachten wat Aegon nu gaat doen', stelt hij. Brenner laat nog wel weten mogelijkheden te zien om verder te procederen in eerdere uitspraken van de Reclame Code Commissie over de reclamecampagne van Aegon voor het SpaarPlan-product.
 
Dexia
 
Aegon is ook in een rechtszaak over aandelenleaseproducten verwikkeld met de Belgische bank Dexia die Aegon van bedrog beschuldigt bij de verkoop van Labouchere. Labouchere verkocht de zogenoemde Legiolease-producten, die Dexia er uiteindelijk toe dwongen een voorziening van euro 497 mln te nemen voor het schadeloosstellen van gedupeerde beleggers.
 
In tegenstelling tot bij de Legiolease-producten is volgens Aegon bij de SprintPlan-contracten een garantie afgegeven waardoor klanten niet met een restschuld zijn blijven zitten. De Haagse verzekeraar is dan ook altijd achter het SprintPlan-product blijven staan.
 
Copyright (c) 2004 Het Financieele Dagblad