Geld terug voor duizenden gedupeerden
 
Rechtszaak om woekerpensioenen
 
door Theo Besteman
 
AMSTERDAM, dinsdag
       Duizenden gedupeerden met dure ’woekerpensioenen’ kunnen via de rechter geld terugeisen van hun verzekeraar en de adviseur die de polis heeft verkocht.
        Met een serie pensioenen waarvan door hoge adviesbeloning en kosten soms 50 procent verdwijnt, wil onafhankelijk adviseur Peter Blok met enkele advocaten naar verschillende rechters om snel uitspraken af te dwingen. Het gaat om collectieve pensioencontracten die werkgevers voor hun personeel bij verzekeraars hebben afgesloten.
       „Veel werknemers beseffen nog niet dat hun pensioen ten onrechte wordt aangevreten door verzekeraar en adviseur”, zegt Blok. De Tweede Kamer eist een onafhankelijk onderzoek. Honderdduizenden werknemers met dergelijke pensioenen krijgen straks minder inkomsten voor hun oude dag dan hun was voorgespiegeld.
 
Zelfverrijking
              Blok wil de rechter de offerte van deze pensioenverzekering laten vergelijken met het eindresultaat. Volgens hem is juridisch sprake van strafbare zelfverrijking. Met de rechterlijke vonnissen worden verzekeraars en hun adviseurs gedwongen tot compensatie van verloren pensioeninkomsten door de hoge beloningen en kosten.
        Blok: „Vanaf 2000 was die beloning per verzekering wettelijk niet meer verplicht.
 
’Verrijking was onrechtmatig’
Het team van Blok verwijt nu individuele verzekeraars ’onrechtmatige verrijking’. Adviseurs mochten de provisie die ze kregen aan klanten teruggeven. Daarvoor was dat een zwaar economisch delict. Dat luidt nu ook de klacht: vanaf 2000 hoefden de kosten en beloning zeker niet zo hoog te zijn. Verzekeraars en adviseurs wísten vanaf dat moment dat het beter kon.
        „Als de rechter nu over een verzekeraar concludeert dat de beloning bovenmatig is, wordt dat de maat. Daarna mag de verzekeraar kiezen: of het verlies aan pensioen aan werknemers vergoeden of voor 10.000 van dezelfde zaken naar de rechter. Met alle imagoschade kiest die voor vergoeden. Met deze vonnissen zullen we ook de adviseur financieel aanspreken.”
 
Deze aanpak, aldus Blok, gaat sneller dan het overleg met de slachtoffers van de dure beleggingsverzekeringen. „Daar wordt al jaren gesoebat en is door gedraal zelden iets uitgekeerd. En ook nu is dat niet zeker. Bij pensioenen kan het via de rechter binnen enkele maanden afgedwongen worden.” Blok bezit schrijnende dossiers. Hij roept klanten op een kopie van hun pensioen in te sturen.
 
© 1996-2008 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.