Commissie haalt uit naar Fortis
 
Economie, maandag 25 oktober 2004
 
Door Walter Devenijns
 
Utrecht - Aandelenleasebeleggers behalen bij de klachtencommissie van de beurs steeds vaker een overwinning op bankverzekeraar Fortis. Onlangs werd Fortis in vier gevallen veroordeeld tot het terugbetalen van het belegde geld dat in slecht lopende leaseproducten was gestoken.
De effectenklachtencommissie DSI, een orgaan dat klachten van beleggers over banken en beurshandelaren tegen het licht houdt, veroordeelde Fortis in september tot vier keer toe tot het deels terugbetalen. Volgens de commissie was de voorlichting over de gevaren van beleggen met geleend geld, de zogenaamde aandelenlease, slecht. Daarbij keek de klachtencommissie vooral naar de reclamefolder van Fortis. "Die informatie was onvolledig en gaf dus een verkeerde voorstelling van zaken", schrijft de commissie. De risico's werden verdoezeld. Het feit dat een belegger zijn geld grotendeels kwijt kon raken bij ook een ' beperkte' daling van de beurs werd bijvoorbeeld nauwelijks gemeld. "De brochure in zijn geheel straalt uit dat er geen risico wordt gelopen."
Ook speelt volgens de commissie bij sommige klagers een rol dat het betrokken Fortis-onderdeel in de jaren negentig een gewone spaarbank (VSB) is geweest. Klanten kwamen binnen om te sparen en niet om te beleggen. Een bankadviseur had daar meer rekening mee moeten houden. "Het waarschuwende en niet het wervende karakter van de voorlichting diende op de voorgrond te staan."
De klachtencommissie van de effectenbeurs weet Fortis steeds vaker te vinden met een negatieve uitspraak, zo blijkt. Enkele maanden geleden moest de bank het geld terugstorten van tien beleggers. Begin dit jaar verloor Fortis eveneens enkele zaken. De bedragen zijn voor een bank niet erg hoog -het gaat gemiddeld om enkele duizenden euro's per geval -maar de kans op reputatieschade is aanwezig. Eerder al werd bekend dat marktleider Dexia zich na alle commotie over de aandelenleasecontracten bijna geheel uit Nederland heeft teruggetrokken.
De woordvoerster van Fortis is niet verbaasd over de stroom nieuwe uitspraken: "We zien ook dat het aantal uitspraken toeneemt. Dat komt omdat de bemiddelingscommissie Oosting (oud-ombudsman Oosting probeerde de banken en gedupeerde beleggers bij elkaar te brengen red.) de handdoek in de ring heeft gegooid. Beleggers zoeken nu naar andere wegen om hun gelijk te halen." Daarnaast tekent ze aan dat Fortis nog geen enkele rechtszaak heeft verloren: "Als dat wel is gebeurd dan is dat een incident." Inmiddels heeft de bankverzekeraar beroep aangetekend in de vier bovengenoemde gevallen. Fortis was in de jaren negentig een van de grotere verkopers van de leaseproducten. De grootste was Dexia.
 
Copyright: Algemeen Dagblad