DSB ontwijkt Wet toezicht tussenpersoon
 
DSB Groep van directeur-grootaandeelhouder Dirk Scheringa vormt zijn verkoopagenten om tot bankfilialen. Met deze grootscheepse reorganisatie ontloopt DSB nieuwe wettelijke eisen aan tussenpersonen.
 
DSB reageert met deze ingreep op de komst van de nieuwe Wet financiële dienstverlening (Wfd) per 1 januari 2006. Die wet legt tussenpersonen kwaliteits- en onafhankelijkheidseisen op, waar DSB zijn agenten niet aan wil laten voldoen.
 
Dit melden bronnen uit de financiële wereld. Gevraagd naar de verbouwing van zijn intermediaire distributiekanaal tot bancair distributiekanaal constateert DSB-woordvoerder Klaas Wilting: 'Er heeft dus iemand uit de school geklapt.' Beantwoording van vragen schort Wilting op, omdat DSB 'binnenkort de financiële pers uitnodigt' voor details over de herpositionering.
 
Vergunning
 
De Wfd verlangt van tussenpersonen een vergunning. Vereist daarvoor zijn opleidingen en een zekere onafhankelijkheid. Wfd-tussenpersonen moeten klanten het beste laten kiezen van verschillende productaanbieders. DSB-agenten verkopen nu onder 125 handelsnamen voornamelijk DSB-producten. Dat kan onder de Wfd minder of niet meer. Als bankfiliaal kunnen DSB-distributeurs wél met voorrang DSB-producten blijven verkopen, taxeren marktpartijen.
 
Onder verwijzing naar de verbouwing van zijn distributieapparaat blijkt DSB vorige week onverwachts op staande voet zijn lidmaatschap te hebben opgezegd van de brancheorganisatie voor financieringsintermediairs NVF. Dit gebeurde tijdens een bijzondere algemene ledenvergadering, waar het beleid juist zou worden verruimd om DSB tegemoet te komen. NVF-voorzitter Bert Rozemond, een DSB-manager, legde daar ook plotseling zijn functie neer.
 
Donderslag
 
'Deze zet van DSB kwam voor de NVF-leden als een donderslag bij heldere hemel', vertelt NVF-penningmeester Aart Hommersom. Er is intussen een nieuwe voorzitter, 'maar dat is allemaal zo vers dat dit nog niet op de NVF-website is verwerkt,' verklaart Hommersom.
 
DSB was het belangrijkste NVF-lid en noemt zich de een na grootste dienstverlener voor hypothecair en consumptief krediet, met een marktaandeel van 16% op de consumptiefkredietmarkt. De groep had vorig jaar 1234 fte's, die hun omzet met 8% zagen dalen tot euro 202 mln. De nettowinst halveerde tot euro 33 mln.
 
Vasco van der Boon
 
Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad