Effectenlease naar kantonrechter
Laatst bijgewerkt op: 20/4/2004 07:56

Steeds meer rechtszaken van teleurgestelde aandelenleasebeleggers worden door rechtbanken terugverwezen naar de kantonrechter. De rechtbanken menen dat het bij effectenleasecontracten gaat om huurkoop.

Dit is een tegenvaller voor Dexia Bank, de grootste aanbieder van deze populaire vorm van beleggen met geleend geld. De bank is verwikkeld in talrijke verschillende procedures van ontevreden beleggers. Dexia betwist al lange tijd dat aandelenlease huurkoop is. Gisteren herhaalde Dexia dit standpunt tijdens een rechtszitting.

Dat aandelenlease wordt gezien als huurkoop kan voor sommige beleggers een steun in de rug betekenen. Honderdduizenden particulieren in Nederland hebben de afgelopen jaren miljarden euro's belegd via aandelenleaseproducten. Bij veel contracten ontbreekt de handtekening van de (geregistreerde) partner. Zo'n handtekening is bij bepaalde huurkoopovereenkomsten (koop op afbetaling) vereist.

Vernietiging geëist

De zogeheten Stichting Eegalease procedeert namens 15.000 partners van leasebeleggers. Deze stichting stelt dat aandelenlease een vorm van huurkoop is. Eegalease eist vernietiging van de contracten vanwege het ontbreken van de handtekening.

Dat zaken worden terugverwezen naar de kantonrechter kan voor rechtbanken een aanzienlijke verlichting betekenen van de werklast. Dit soort zaken wordt bij de rechtbank behandeld door drie rechters. De kantonrechter neemt lokaal zelfstandig besluiten. Naar schatting tientallen zaken lopen bij verschillende rechtbanken.

Advocaten vrezen dat de rechtbanken worden overspoeld met zaken als de schikkingsgesprekken die momenteel lopen mislukken. Tussen aanbieders en beleggers wordt sinds afgelopen najaar bemiddeld. Minister Zalm van Financiën heeft hiervoor een commissie ingesteld. De Stichting Eegalease voert momenteel gesprekken met de commissie. De stichting verwacht binnen 'enkele weken' nadere mededelingen.

Kantonrechter

Inmiddels zijn ongeveer vijftien zaken terugverwezen naar de kantonrechter. In een handvol andere zaken achtte de rechtbank zich wel bevoegd. Afgelopen vrijdag verwees de Amsterdamse rechtbank vier geschillen tussen beleggers en Dexia om dezelfde reden naar de kantonrechter.

De Amsterdamse rechtbank heeft gisteren in een zaak opnieuw bepaald dat aandelenleasecontracten kunnen worden gezien als koop op afbetaling. De zaak is toch behandeld omdat al bijna twee jaar was geprocedeerd.

Gerben van der Marel

Copyright (c) 2004 Het Financieele Dagblad