Leaseaanbieders verbijsterd over ´oplossing´ Gerrit Zalm
 
De Telegraaf  27 mei 2004
Van een onzer verslaggevers
 
DEN HAAG, donderdag
       Minister Zalm (Financien) heeft gisteren een karrenvracht knuppels in het toch al gespannen hoenderhok vol aandelenleaseaanbieders gegooid. De bewindspersoon schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ´enkele belangrijke aanbieders´ bezig zijn een eigen voorstel te ontwikkelen voor een compensatieregeling. Daarmee zouden de honderdduizenden gedupeerde leasebeleggers uit de brand zijn. Maar geen van de aanbieders zegt zich in de brief van Zalm te herkennen.
       
In de brief aan de Tweede Kamer geeft minister Zalm een verklaring voor het alsmaar uitblijven van het eindrapport van de Commissie Geschillen Aandelenlease (CGA), beter bekend als de commissie-Oosting. Deze commissie, op verzoek van de Kamer door Zalm ingesteld, heeft als opdracht een algemene regeling tussen aanbieders en afnemers van aandelenleaseproducten tot stand te brengen. Een regeling zou een stormloop van juridische procedures moeten voorkomen.
       Inmiddels zijn er al vele tientallen procedures gevoerd, van zowel consumenten tegen leaseaanbieders als andersom. Dinsdag diende in Amsterdam een monsterproces van 92.000 gedupeerden tegen Dexia Bank, verreweg de grootste aanbieder van effectenlease.
       Volgens Zalm wordt het wachten op het rapport-Oosting momenteel veroorzaakt door betrokken financiële instellingen.
       "Op verzoek van enkele belangrijke aanbieders heb ik mij door hen laten informeren over het perspectief dat zij zien op de totstandkoming van een algemene regeling (...). Deze aanbieders gaven aan dat zij graag de gelegenheid kregen om een eigen voorstel te ontwikkelen dat vervolgens met medewerking van de commissie aan de belangenorganisaties van afnemers zou kunnen worden voorgelegd", aldus Zalm in de brief.
       Deze laatste bewering wordt door de belangrijkste aanbieders van effectenlease naar het rijk der fabelen verwezen. Aegon, Dexia, Fortis en Levob zeggen van geen eigen voorstel te weten.
       Eén van de betrokken directieleden noemt de brief van Zalm "een verdraaiing van de werkelijkheid". Anderen stellen dat de minister "een vuil spelletje" aan het spelen is door te beweren dat leaseaanbieders met een dergelijk voorstel zullen komen. "Zalm weet dat hij met deze brief beursgenoteerde ondernemingen danig kan schaden. Want als het écht zo zou zijn dat wij met een regeling komen, dan gaat dat natuurlijk fors geld kosten."
 
Ook directeur communicatie Jan Driessen van Aegon zegt dat diens bedrijf "zich totaal niet herkent in deze bewering van de minister".
       "We hebben tot nu toe constructief meegewerkt met de commissie-Oosting, maar gaan zelf voor de individuele aanpak. De minister suggereert dat er straks een voorstel komt met een oplossing voor iedereen. Maar een eenvoudige generieke oplossing is simpelweg onmogelijk", aldus Driessen. Aegon zegt inmiddels voor zo´n drieduizend klanten met een restschuld een regeling te hebben getroffen. "We verwachten datzelfde voor nog een soortgelijk aantal klanten te moeten doen."
       Ook marktleider Dexia distantieert zich van de brief waarin Zalm beweert namens de grootste aanbieders te spreken. "De minister heeft het iets te eenvoudig gesteld", aldus een woordvoerder van de bank. Volgens Dexia brengt de brief van Zalm het overleg met de commissie-Oosting in gevaar. "Het gaat mis als de onderhandelingen op deze manier onder druk worden gezet", aldus de zegsman. Een zelfde reactie valt te horen bij Fortis: "Wij wachten op het eindrapport, maar hebben zeker geen eigen voorstel in ontwikkeling." Levob reageert gelijkluidend. De bankverzekeraar zegt de commissie zelfs gemeld te hebben niet met een eigen regeling te zullen komen. "Daar is ook geen reden voor. Uitspraken van de DSIklachtencommissie geven aan dat wij alles goed geregeld hadden", aldus directeur Peter van den Bosch.
       Het ministerie van Financien laat weten geen reden te zien om op de inhoud van de brief terug te komen.