Ravensteinse professor Van Mourik bestrijdt Dexia-vonnis
’Leasebeleggers kunnen wet misbruiken’
 
Door RIK ELFRINK
 
Vrijdag 27 augustus 2004 - EINDHOVEN - De beslissing dat aandelenlease moet worden gezien als een vorm van huurkoop is in vooraanstaande juridische kringen met verbazing ontvangen.
 
Prof. mr. M. van Mourik (60), verbonden aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen en een autoriteit op het gebied van privaatrecht, bestrijdt het vonnis dat een Amsterdamse kantonrechter hierover gisteren tegen Dexia wees.
 
Collega-hoogleraren als prof. mr. S. Kortmann en prof. mr. A. Nuytinck onderschrijven zijn opstelling.
 
Saillant detail is overigens dat Van Mourik, Kortmann en Nuytinck in 2002 aan Dexia advies over dit onderwerp hebben verstrekt.
 
Lichtzinnig
 
Van Mourik: „Met de uitspraak tegen Dexia ontstaat de mogelijkheid dat leasebeleggers een wetsartikel kunnen misbruiken. Het gaat om een bepaling die beoogt echtgenoten te beschermen tegen lichtzinnig gedrag van hun partner. Probleem is dat de praktijk de wet allang is voorbijgeschoten. Wanneer een gehuwde man bij de bank een persoonlijke lening afsluit om een Porsche te kopen, heeft hij ook geen toestemming van zijn echtgenote nodig."
 
Verder is Van Mourik van mening dat de Amsterdamse kantonrechter rechtsongelijkheid tussen gehuwden en niet-gehuwden bewerkstelligt.
 
„De beslissing dat aandelenlease gelijk gesteld kan worden aan huurkoop heeft alleen gevolgen voor gehuwden en geregistreerde partners. Zij kunnen het door hun wederpartij gesloten contract vernietigen. Niet-getrouwden, die bijvoorbeeld alleen een samenlevingscontract hebben opgemaakt, schieten er niks mee op. De daarmee geschapen ongelijkheid is uiterst curieus", aldus Van Mourik.
 
Door het advies van Van Mourik en zijn collega’s Kortmann en Nuytinck voelde Dexia zich in het verleden gesterkt om klachten van leasebeleggers resoluut van de hand te wijzen.
 
Aansprakelijk
 
Van Mourik: „Ik sta nog steeds achter dat advies, al besef ik dat je over de status van aandelenlease van mening kunt verschillen. Of ik bang ben dat Dexia mij voor het advies aansprakelijk stelt? Welnee. Ik kan nooit garanderen dat alle rechters net zo denken als ik. Bovendien gaat het er uiteindelijk om dat de Hoge Raad mijn visie deelt."
 
Copyright © 2004 Eindhovens Dagblad - alle rechten voorbehouden