'Nieuwe kritiek op Wellink in rapport ondergang DSB'
 
van onze parlementaire redactie
AMSTERDAM -  Hoe lang is de positie van president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) nog houdbaar? Morgenochtend zal oud-staatssecretaris Michiel Scheltema in een langverwacht rapport zijn visie geven op de ondergang van de DSB Bank. Een nauw betrokkene stelt dat DNB er niet goed vanaf komt.
 
Aan het verschijnen van het rapport is maandenlang juridisch en politiek getouwtrek vooraf gegaan. Zo wilde de DSB-top niet meewerken aan het rapport, omdat deze geen volledige inzage kreeg in de conceptversie voor het doen van wederhoor. Dit beviel de Kamer ook niet. Kamerleden vermoedden bovendien dat demissionair minister De Jager (CDA) het rapport expres over de verkiezingen probeerde heen te tillen om partijgenoot Wellink uit de wind te houden.
 
Ofschoon nog maar weinigen de inhoud van het rapport Scheltema kennen, wordt in politiek Den Haag aangenomen dat Wellink wederom een tik op de vingers zal krijgen, dit keer over zijn handelswijze rond DSB. Eerder concludeerde de parlementaire onderzoekscommissie naar de kredietcrisis dat DNB zich anders had moeten opstellen bij de opsplitsing van ABN Amro en het debacle rond de IJslandse internetspaarbank Icesave. In politieke kringen plaatst men dan ook vraagtekens bij de houdbaarheid van Wellink als eerste man bij DNB. De Tweede Kamer heeft geen bevoegdheden om hem aan de kant te zetten, maar betwijfeld wordt of Wellink er verstandig aan doet voor een derde termijn als bankpresident te gaan. "Dat lijkt me uitgesloten", aldus een Kamerlid.
 
Wellink is niet de enige die met buitengewone interesse het rapport over DSB tegemoet ziet. Ook oud-minister Bos (PvdA) krijgt mogelijk een veeg uit de pan. Hij bestuurde het ministerie van Financiën ten tijde van de ondergang van DSB. Veel medewerkers en DSB-klanten nemen hem kwalijk dat hij de bank niet heeft gered toen een faillissement dreigde. Verder onderzocht Scheltema de rol van het DSB bestuur, onder wie natuurlijk oprichter Dirk Scheringa, maar ook VVD-prominenten Gerrit Zalm, Ed Nijpels en Robin Linschoten. SP-Kamerlid Ewout Irrgang denkt dat de positie van huidig ABN-directeur Zalm weer ter discussie staat als Scheltema hard oordeelt over het DSB-bestuur.
 
VVD-Kamerlid Frans Weekers denkt dat veranderingen bij DNB onvermijdelijk zijn. "DNB staat na Icesave, DSB en de bevindingen van de commissie De Wit bij mij bekend als een te weinig assertieve organisatie, die onvoldoende waakhond is. Wellink geeft daar al 13 jaar leiding aan." Maar ook verantwoordelijk minister De Jager wacht een belangrijke week, meent Weekers. "Het is belangrijk hoe hij reageert op het rapport. Ik wil geen reactie zoals die van premier Balkenende na het Irak-rapport. Als De Jager geen conclusies trekt, dan moet de Tweede Kamer dat doen", vindt Weekers.
 
© 1996-2010 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.