Einde van strijd om aandelenlease komt in zicht
 
AMSTERDAM (ANP) - Het conflict tussen boze beleggers en Dexia sleept al drie jaar. Een uitzending van het consumentenprogramma Radar over Legio Lease mondde uit in een collectieve rechtszaak van tienduizenden leasebeleggers tegen de bank
 
Een succesvolle bemiddelingspoging van Wim Duisenberg, oud-president van deEuropese Centrale Bank, voedde vrijdag de hoop dat er deze zomer een punt achter de slepende kwestie kan worden gezet. Een chronologie: 
 
2002 
 
Maart: Na een uitzending van Radar over Legio Lease van Dexia melden enkele duizenden beleggers zich bij het consumentenprogramma van de Tros. Door de sterk dalende beurskoersen zijn hun beleggingen met geleend geld uitgelopen op een financieel debacle. De Dexia-klanten klagen over misleiding. 
 
April: Beurstoezichthouder AFM begint een onderzoek naar de aandelenleaseproducten van Dexia.
 
Mei: De Consumentenbond en de nieuwe stichting Leaseverlies beginnen een juridische actie tegen Dexia namens duizenden boze beleggers. Voordat de zaak bij de rechter terechtkomt, proberen beide partijen eerst tot een oplossing te komen. Ook beleggersclub VEB sluit zich aan. 
 
December: De beleggers en Dexia staken hun gesprekken. Leaseverlies stapt met de Consumentenbond naar de rechter. De bank doet beleggers een voorstel om op soepelere voorwaarden van hun schuld of leasecontract af te kunnen. De bank sleept Aegon voor de rechter omdat de verzekeraar in 2000 Legio Lease aan Dexia verkocht. 
 
2003 
 
Januari: Een tweede stichting, Eegalease, meldt zich. Partners van leasebeleggers proberen op deze manier af te komen van de contracten omdat ze niet hebben getekend, terwijl dat volgens juristen wel had gemoeten. 
 
Juli: Circa 45 procent van de in totaal 200.000 Dexia-klanten gaat in op het aanbod van de bank dat in december naar buiten kwam. Ze moeten wel afzien van juridische stappen tegen de bank. 
 
September: Minister Zalm van Financiën stelt een commissie in onder leiding van oud-Ombudsman M. Oosting om een schikking te zoeken. Oosting noemt de problemen rond aandelenlease "een maatschappelijk probleem". 
 
Oktober: De AFM publiceert een kritisch rapport over aanbieders van aandelenleaseproducten. De beurswaakhond constateert misleidende reclames en verzuim van de zorgplicht. Namen maakt de AFM niet bekend. 
 
2004
 
Juni: De bemiddelingspoging van oud-Ombudsman Oosting strandt door halsstarrigheid van Dexia. De bank stelt dat de commissie tegen de afspraak in naar buiten komt met de inhoud van de besprekingen. Oosting vreest een golf van rechtszaken van individuen, nu een collectieve oplossing niet tot stand is gekomen. 
 
Juli: De rechtbank in Amsterdam zegt in een tussenvonnis dat een advertentie van Dexia over aandelenlease niet misleidend was. Leaseverlies vond het juist een goed voorbeeld van veel te positief aanprijzen. 
 
Augustus: De kantonrechter in Amsterdam stelt Eegalease in het gelijk. Effectenlease valt volgens haar te vergelijken met huurkoop en dat betekent dat partners moeten meetekenen. Eegalease procedeerde namens een kleine 15.000 partners van beleggers in aandelenlease. 
 
December: De rechter besluit dat Dexia voorlopig geen incassoprocedures mag beginnen tegen een grote groep klanten. Consumenten die hun beleggingscontract niet door hun partner hebben laten tekenen, hoeven tot medio april 2005 niet op een incassoprocedure te rekenen. 
 
2005
 
Februari: Ook het gerechtshof in Den Bosch oordeelt dat onder contracten voor beleggingen met aandelenlease de handtekeningen van beide partners moeten staan. De raadsheren vinden aandelenlease een vorm van koop op afbetaling, waardoor duizenden consumenten een stap dichterbij de ontbinding van hun contract zijn. 
 
Februari: Wim Duisenberg onderneemt een nieuwe bemiddelingspoging. De bemiddeling van de voormalige president van de Europese Centrale Bank is kansrijk, omdat Dexia en Aegon hun ruzie hebben bijgelegd. De verzekeraar betaalt de bank 218 miljoen euro ter compensatie van de problemen die ontstonden nadat Aegon zijn dochterbedrijf in aandelenlease aan Dexia had verkocht. 
 
Februari: Dexia wil duizenden rechtszaken tegen klanten stilleggen. De bank zegt de juridische strijd voorlopig te willen staken om de bemiddelingspoging van Duisenberg een goede kans te geven. Op dat moment heeft Dexia voor de rechtbank diverse tegenvallers moeten slikken. 
 
April: Dexia en twee grote stichtingen die beleggers vertegenwoordigen hebben een schikking getroffen. Uit het voorstel blijkt dat beleggers een groot deel van hun schuld kunnen terugkrijgen. De stichtingen Eegalease en Leaseverlies zullen het aanbod met een positief advies voorleggen aan hun leden. Als zij akkoord gaan, kunnen de afspraken eind juni in de praktijk worden gebracht. 
 
© 1996-2004 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.