Akkoord aandelenlease drijft op kwijtschelding
 
AMSTERDAM (ANP) - Het schikkingsvoorstel dat het conflict tussen bank Dexia en zijn klanten moet beëindigen, draait voornamelijk om (gedeeltelijke) kwijtschelding van de restschulden. Dit zijn schulden waarmee beleggers zijn blijven zitten omdat hun aandelen onvoldoende opbrachten om de lening af te lossen waarmee zij hun aankopen op de beurs hadden betaald. Hieronder een overzicht van de voorgestelde schikking: 
 
- Beleggers die een restschuld hebben, hoeven tweederde van dit bedrag niet te betalen. Deze regeling geldt zowel voor lopende beleggingscontracten als voor beleggingen met aandelenlease die sinds januari 1997 zijn afgelopen. Als de betrokken klanten wel geld hebben verdiend met andere lease-overeenkomsten, wordt dit bedrag verrekend met de restschuld die Dexia kwijtscheldt. 
 
- Partners van beleggers die om vernietiging van de overeenkomst hebben gevraagd omdat hun handtekening niet onder het contract staat, hebben ervoor gezorgd dat de restschuld volledig wordt kwijtgescholden. Ook hier geldt dat eventuele winsten uit andere beleggingen met aandelenlease worden verrekend. 
 
- Klanten die eerder zijn ingegaan op een aanbod van Dexia om hun schulden te beperken, krijgen nu eenderde korting op de restschuld die nog uitstaat als zij deze direct betalen. 
 
- Dexia verruimt de bestaande coulanceregeling. Volgens deze regeling krijgen beleggers die door de gevolgen van aandelenlease diep in de financiële problemen komen, schulden geheel of gedeeltelijk kwijtgescholden. Het maximale inkomen dat beleggers mogen hebben om voor coulance in aanmerking te komen, wordt verhoogd. 
 
- Er bestaan ook beleggingen met aandelenlease die niet kunnen eindigen met een restschuld als de koper van dit product de periode van het contract volledig uitzit. Klanten met een dergelijke constructie krijgen 10 procent vergoedt van de schuld die ontstaat als zij de belegging voortijdig afbreken. 
 
© 1996-2004 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.