BKR schrapt registratie van Dexia-kwestie
 
Grote schoonmaak kredietbestand
 
VASCO VAN DER BOON
 
TIEL - In een unieke opschoningsoperatie verlost het kredietregistratiebureau BKR in Tiel honderdduizenden aandelenleaseklanten van Dexia Bank van een dreigende of bestaande negatieve aantekening.
 
'In onze 42-jarige geschiedenis is nooit eerder een codering collectief gewijzigd', licht BKR-directeur Joop Lobstein toe. De operatie wordt vandaag openbaar gemaakt. Dexia nam het initiatief voor de actie.
 
Bij BKR zijn 221 Nederlandse financiële instellingen en drie telefoonmaatschappijen aangesloten. BKR dekt vrijwel de hele financiële sector. Aangesloten instellingen moeten elk krediet bij BKR inschrijven. Ze moeten bovendien het BKR-register raadplegen alvorens krediet te verschaffen.
 
Ook Dexia zit bij BKR. Dexia verkocht 750.000 aandelenleasecontracten, waarvan Tiel er nog een half miljoen registreert. Bij deze contracten werd met geleend geld belegd in aandelen die niet rendeerden.
 
Bij een betalingsachterstand krijgt de consument in het BKR-register een code A (van 'achterstallig') achter zijn naam. Is de achterstand ingelopen, dan volgt code H, van 'hersteld'. Kredietverleners zien een A'tje als alarmerend.
 
Dan is er nog code 3. Dat is achter iemands naam een nog sterker alarmsignaal. Code 3 betekent dat een kredietverlener ten minste euro 250 heeft moeten afboeken op zijn vordering. Die persoon betaalt zijn schulden dus niet. Kredietverschaffers geven iemand met code 3 minder snel of helemaal geen krediet.
 
Dexia heeft na jaren bakkeleien via een recentelijk bindend verklaarde schikking zijn aandelenleaseklanten twee derde restschuld kwijtgescholden. Naar de letter van het BKR-reglement is dit afboeken. Dat betekent dus automatisch een code 3 voor de 225.000 Dexia -klanten die in aanmerking komen voor daadwerkelijke schuldkwijtschelding via de Duisenberg-schikking of andere (coulance)regelingen, bevestigt Dexia .
 
BKR en zijn Geschillencommissie vinden dit verkeerd. De commissie wijst erop dat Dexia volgens een vonnis van het gerechtshof in Amsterdam fouten heeft gemaakt. Kwijtschelding van schulden beschouwt het hof als een redelijke vergoeding voor de schade die de bank aanrichtte.
 
Volgens de Geschillencommissie is het onredelijk als BKR de duizenden Dexia -klanten die de vergoeding accepteren, belast met een 'stigmatiserende' aantekening. BKR ziet daarom af van code 3 voor alle Duisenberg-schikkers en Dexia -klanten aan wie eerder schuld is kwijtgescholden.
 
Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad