Duisenberg vindt uitweg Dexia-zaak
Van onze verslaggever Merijn Rengers
 
AMSTERDAM - Wim Duisenberg lijkt een uitweg te hebben gevonden voor het slepende conflict tussen gedupeerde beleggers en de Belgische bank Dexia. De oud-president van de Europese Centrale Bank presenteerde vrijdag een schikkingsvoorstel, waarbij Dexia-klanten een groot deel van de schuld wordt kwijtgescholden die zij aan hun beleggingen met geleend geld hebben overgehouden.
 
Het schikkingsvoorstel geldt volgens Dexia voor ruim 350duizend aandelenleasecontracten. In totaal kunnen meer dan tweehonderdduizend beleggers hun schulden gedeeltelijk wegstrepen. Het betreft schulden die nu nog openstaan (in totaal nog ruim zeshonderd miljoen euro) en schulden die beleggers al afbetaald hebben.
 
Voorwaarde voor beleggers om in aanmerking te komen voor de regeling is dat zij beloven niet via de rechter alsnog hun gelijk te zoeken. Een aantal boze beleggers liet na het bekend worden van het voorstel direct weten door te gaan met procederen.
 
Dat geldt niet voor de gesprekspartners van Duisenberg, de stichtingen Leaseverlies (voor het gros van de Dexia-klanten) en Eegalease (voor gehuwde stellen, waarvan een van beide partners de lease-contracten niet getekend heeft). De stichtingen, die samen meer dan honderdduizend klanten vertegenwoordigen, staan achter het aanbod.
 
De komende weken organiseren zij een enquête onder hun leden. Als meer dan de helft van de respondenten instemt met het voorstel, zetten de stichtingen hun rechtszaken tegen Dexia stop en gaat de regeling eind juni in.
 
Bij het kwijtschelden van de schulden van klanten hanteert Dexia de vuistregel dat hoe sterker de rechtspositie van de beleggers is, des te meer geld zij van de bank retour kunnen verwachten.
 
Het aanbod geldt niet alleen voor leden van Leaseverlies en Eegalease, maar ook voor Dexia-klanten die nergens zijn aangesloten. Mensen met contracten bij Fortis (enkele duizenden) of Aegon (enkele tienduizenden) kunnen geen gebruik maken van het voorstel. Duisenberg riep beide financiële instellingen vrijdag op met een soortgelijke regeling te komen, om het vertrouwen van consumenten in de financiële wereld niet verder te beschamen.
 
De schikking kost Dexia in totaal ongeveer een miljard euro. Het concern krijgt 218miljoen euro van Aegon, dat LegioLease, het dochterbedrijf dat de leasebeleggingen verkocht, in 2000 aan Dexia overdeed.
 
Advocaat Hendrik-Jan Bos, die veel zaken tegen Dexia heeft gewonnen, noemt het schikkingsvoorstel ‘goed voor beleggers die een gokje gewaagd hebben en veel te mager voor mensen die echt gedupeerd zijn. Die mensen moeten veel meer geld terugkrijgen en hebben daar gezien de recente uitspraken ook recht op.’
 
© de Volkskrant