Leaseproces wil parlementair Dexia-onderzoek
 
Door RIK ELFRINK
 
EINDHOVEN - "Wij doen er alles aan om de Duisenberg-regeling niet algemeen verbindend te laten verklaren. Het wordt tijd dat er eens een parlementair onderzoek naar deze zaak komt waar honderdduizenden mensen bij betrokken zijn."
 
Joost Papeveld van Leasproces, een bedrijf dat de belangen van leasebeleggers waarneemt, laat zijn tanden zien in de kwestie tussen bankverzekeraar Dexia en leasebeleggers. Bij Leaseproces zijn inmiddels 30.000 beleggers aangesloten.
 
Ruim vijf jaar duurt de ellende rond aandelenlease al. De problemen begonnen toen de aandelenkoersen in 2001 fors wegzakten. Beleggers die een contract met Legio Lease hadden afgesloten (bijvoorbeeld een Feestplan of Winstverdubbelaar) kregen daarop te maken met forse schulden. In veel gevallen waren de problemen groter dan bij andere beleggers. De koersen van een deel van de fondsen die Legio Lease voor klanten aanhield (o.a. Ahold en KPN) herstelden de afgelopen jaren niet.
 
De zaak heeft inmiddels geleid tot duizenden rechtszaken, maar ook schikkingen tussen Dexia en klanten. Daarnaast zijn er nog talloze beleggers die hun positie niet hebben bepaald. Papeveld: "Je hoeft het niet te geloven, maar ze melden zich echt nog dagelijks."
 
De honderdduizendenden gedupeerde beleggers (in totaal had Dexia zo'n 400.000 klanten) krijgen elke keer weer nieuwe hoop. Bijvoorbeeld eerder deze week, toen (beurs)deskundigen zich in het tv-programma Radar keerden tegen Dexia. Het bedrijf probeert, in samenwerking met een aantal belangenverenigingen en de Consumentenbond, de regeling die wijlen Wim Duisenberg ontwierp, algemeen verbindend te laten verklaren. Daarmee zou de regeling een standaardoplossing worden die in alle rechtszaken kan worden toegepast. Het zou Dexia veel juridische kosten uitsparen en zekerheid geven over de financiële schade. Papeveld vindt een en ander ongepast: "Dexia had geen vergunning ingevolgde de Wet op het Consumentenkrediet en mocht dus helemaal geen kredieten aanbieden. Bovendien vinden wij nog altijd dat mensen misleid zijn. De AFM gaat bijvoorbeeld onderzoeken of Dexia de aandelen van klanten wel echt gekocht heeft."
 
Klanten die instemmen met de Duisenberg-regeling, krijgen meestal tweederde van de restschuld bij Dexia terug. Naar hun inleg, de betaalde rente, kunnen ze dan fluiten. Papeveld: "Mensen moeten niet akkoord gaan. Ze worden afgescheept. Het zou bovendien best kunnen dat er nog nieuwe, voor Dexia belastende zaken aan het licht komen. Straks moeten ze opnieuw procederen omdat ze recht hebben op meer."
 
De consumentenbond, de stichting Leaseverlies en de Vereniging van Effectenbezitters hebben zich wel achter de Duisenberg-regeling geschaard.
 
Copyright © 2006 Eindhovens Dagblad - alle rechten voorbehouden